Marekblog

Marekblog

Horn Gyula (1932 - 2013)

2013. június 20. - Alt Gr

Bár halottról vagy jót vagy semmit, azt hiszem politikusok esetén bocsánatos bűn kivételt tenni. Nekrológ helyett FB kommentben csak annyit, hogy mindent összevetve a mérleg nyelve negatív irányba csap át. Tagadhatatlan érdemei mellett (amelyet reformkommunistaként egy elviselhetőbb rendszerért tett) meg kell említenünk azt is, hogy jelentős mértékben ő felelős a mai magyar politika és társadalom állapotáért.

A legújabb kori magyar demokráciában ő élt először a pénzosztogató populizmus tömegpusztító fegyverével, ő jött rá először, hogy az állam köldökzsinórján tengődő tömegekbe némi tőkét invesztálva, az irreálisan bőkezű szociális ellátórendszeren át kajakra megvehetők a választópolgárok. Rájött, hogy a magyar társadalom csalódott a kapitalizmusban, ezért Kádár bácsitól eltanulta a gulyáskommunizmus népet lekenyerező módszereit. Azóta is nyögi az ország az akkor (sokszor rokkant)nyugdíjba küldött bányászok, munkások kifizetéseit, és szavazópolgárok milliói azóta is függenek az államtól, amelynek csak egy pénzcsap megnyitásába kerül az olcsó szavazatszerzés. A húzás politikai zsenialitását nem lehet elvitatni (habár utólag visszatekintve szinte magától értetődő volt, hogy ez kell a magyar népnek), de káros hatásai a mai napig érezhetők és a magyar gazdaság erejéhez képest túlságosan megengedő szociális ellátórendszert azóta sem bontotta le senki, pedig ez lenne a záloga egy élhetőbb, egészségesebb magyar társadalom (és gazdaság) kibontakozásának.

A baloldalon nyilván legenda, egy ikon, Magyarország számára viszont csak egy olyan kormányfő, aki átvezette az országot a gulyásszocializmusból a gulyásdemokráciába, mindezt a '90-es évek zavaros időszakában. Jó politikus volt, egységet teremtett a baloldalon, elkezdte a privatizációt, úgy-ahogy helyrerakta a gazdaságot, a szociális rendszer felduzzasztásával sok óbégató társadalmi csoportnak befogta a száját... Szándékainak jóságát nem vitatom, végső soron mégis több kárt okozott, mint amennyi hasznot hozott. Nyugodjék békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr215370003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása