Marekblog

Marekblog

A majmok bolygója

2014. július 06. - Alt Gr

Messziről kezdeném a bevezetést. Többféle kép él bennünk az emberhez hasonló intelligens fajról és az emberiséghez hasonló idegen kultúráról. Ezeket a víziókat egyrészt a tudományos-fantasztikus irodalom, másrészt a filmművészet szállítja a tömegek számára. Az optimista verziók szerint egy idegen civilizáció szükségképpen fejlettebb és bölcsebb, mint az emberiség - megtaníthatnak minket arra, hogyan lehet harmóniában és békében élni. A pesszimista verziókat pedig mindenki ismeri: Világok harca, A függetlenség napja, District 9, stb. Klasszikus látványfilmek ezek az agresszor ufókról, akik számára pusztán csak erőforrás vagyunk mi vagy a bolygónk és céljaik nem többek a planéta gyarmatosításánál, az ember leigázásánál. Mondhatjuk, hogy az utóbbi filmek az emberiség természetéből indulnak ki az ellenség karakterének megrajzolásánál, ugyanis a történelem folyamán párszor bebizonyosodott, hogy egy technikailag fejlettebb nép könnyedén elsöpörte az ásványkincsek és friss földek útjába álló őshonos kultúrákat, lásd a spanyol hódítókat Dél-Amerikában vagy éppen az angolokat Észak-Amerikában.

Valahogy A majmok bolygója is ez utóbbi alkotások közé tartozik, de mégsem teljesen. Ahhoz, hogy ez megérthessük, vázoljuk fel picit a film cselekményét. 1972-ben útnak indítottak egy űrhajót, amely az emberiség egyfajta előörseként távoli úticél felé indult maroknyi legénységgel a fedélzetén. Az eredeti terv szerint csak pár száz évig tartana a küldetés, azonban valami technikai probléma miatt földi idő szerint 3998-ban ébrednek fel a hibernáció után. Azért fasza arra felkelni, hogy lezuhant a hajód egy idegen bolygón, nem? 

Talán nem lövök le túl nagy poént azzal, amit a film címe is sugall: ezen a bolygón a majmok alkottak civilizációt és az embert tartják állatnak. A film leszámol minden illúziónkkal: a majmok is pont ugyanolyan gyarlók, mint az általunk ismert emberiség. Adott ez a furcsa fiktív majomtársadalom, amelyet mintha csak azért hoztak volna létre, hogy bemutassa, mennyire ciki ugyanazokat a hibákat elkövetni, ugyanolyan sötétnek lenni, mint mi, emberek. Számomra legerősebb az a jelenet, mikor gyakorlatilag koncepciós pert rendeznek a kutatók és Taylor ellen. Na, abban azt hiszem minden benne van, amit az uralkodásról és a politikáról tudni kell.

Szerintem elsősorban ez a film scifibe bújtatott tömény társadalom- és emberiségkritika. Egy figyelmeztető kiáltás, egy felkiáltójel, ami a film megjelenésének pillanatában húsbavágóan aktuális volt. Ne felejtsük el, 1968-ban járunk. Javában tombol a hidegháború, állandó a para a Vörös Hadseregtől, az amerikai proli fiatalok Vietnámban harcolnak, hippimozgalmak, Európában '68-as diáklázadás, stb. Egyáltalán nem volt elképzelhetetlen akkortájt, hogy egy atomháború következtében elpusztítja magát az emberiség. "Hát végül megtettük..." - fakad ki a film végén Taylor, és itt egyértelműen erre utal. Nagyon pacifista hangvételű a film, többször is síkra száll a békés egymás mellett élés mellett. Bár én nem szeretem, ha a forgatókönyvíró deduktív módon a karakterek szájába adja a film üzenetét (jobb, ha hagyja a nézőt, hogy ő vonja le a konzekvenciát), de ezúttal nagyon sok fontos tételmondat elhangzik, főleg Dr. Zaius szájából. A legemlékezetesebb szentencia talán a film végén hallható: "Őrizkedj az embertől, mert ő az ördög eszköze. Isten teremtményei közül ő öl sportból, pénzért, hírért. Igen, megöli a testvérét, hogy megszerezhesse annak vagyonát. Ne hagyjátok elszaporodni, mert elpusztítja saját otthonát, de a tiéteket is. Űzzétek el, hajtsátok vissza az embert a dzsungel sűrűjébe, mert ő a halál hírnöke." Mi lehet annál lesújtóbb az ember számára, mint hogy egy szintén nem túl békés faj mond erkölcsi ítéletet felette? Vajon a majmok tanultak az emberiség hibájából vagy pusztán azért titkolják ezt, hogy fenntarthassák a status quo-t? Szerintem ezeket a kérdéseket nyitva hagyja a film.

Ebben a filmben mindenki megkapja a magáét. Nézzük csak sorban! A majmok világa érdekes - és szerintem gyakorlatban nehezen elképzelhető - vegyítése a fasiszta diktatúrának és a félfeudális törzsi kommunának. Meglehetősen abszurd, hogy a tudomány és a vallás letéteményese ugyanaz a személy, a két terület összefonódik. A film gyönyörűen megmutatja, hogy milyen jogtalanságok és igazságtalanságok történnek a legitimáció megtartása érdekében. Ha valaki a véleményével (vagy akár létezésével!) veszélyezteti a hatalmat, mert tagadja az annak alapját jelentő ideológiát, akkor azt nagyon keményen el kell tiporni. Itt nehéz nem az eretnekeket máglyán elégető inkvizícióra gondolni... De nagyon tanulságos az is, hogyan válnak hittételek egy karizmatikus gondolkodó írásából, hogyan merevedik dogmává egy majomvezér "törvénye", hogyan lehet manipulálni az embere... ööö majmokat.

Én úgy gondolom, hogy mindemellett egy nagyon erős drámát is látunk a filmben. Taylor szerepébe nem nehéz beleképzelni magunkat. Alapból feldolgozhatatlan pszichés sokk átaludni 2000 évet úgy, hogy mindenki, akit valaha ismertél és szerettél, mára már rég halott. Egy idegen bolygón landolni, távol az otthonodtól és reménytelenül mindenféle visszatérésre: lelombozó. No és azzal szembesülni, hogy van egy olyan hely, ahol az ember az állat és a majmok vannak az evolúció csúcsán, végképp megadja az ember alaphangulatát... Sajnálom, hogy nem domborították ki eléggé a film ezen részét, pedig meggyőződésem szerint érdemes lett volna.

Ha már elkezdtem, térjünk ki a film hibáira is. Nekem a legnagyobb bajom az a sztorival, hogy egyszerűen hiteltelen. Persze egy scifin nem biztos, hogy érdemes számonkérni a hitelességet, de azért senki ne mondja, hogy 2000 év elég a csimpázoknak meg gorilláknak arra, hogy felépítsenek egy poszthumán civilizációt... Ehhez évmilliók szükségesek! Miért nem tudtak annyit utazni az időben? Aztán: a majmok társadalma meglehetősen kicsi, mondhatni, szigetszerű. Egy ilyen kis területre koncentrálódó birodalom (de inkább kommuna) nem fejlődhetett ilyen gyorsan ilyen mértékig! Meg az is vicces, hogy van fényképezőjük, de lovakkal járnak. Nemár. Ugye a film az azonos című regény alapján íródott, nyilván az sokkal nagyobb műgonddal lett megírva: a majmok nem angolul, hanem egy érthetetlen nyelven beszéltek, az emberek teljesen meztelenek voltak, stb. Számomra túlságosan hasonlít a majmok társadalma az emberekére... Van Tudományos Akadémia, meg bíróság, de még doktori cím is... Latin nevük van a karaktereknek, mintha csak valami antik hagyományőrző szerepjátékot játszanánk... Jó, oké, felrovok nekik mindent, de különben meg élvezhetetlen lenne a film, ezt így lehetett csak adoptálni a szélesebb közönség számára. És milyen jól sikerült, a filmből ugyanis mindenki nagy meglepetésére kasszasiker lett (elvégre tele van kalandfilmes elemekkel), és megért még négy, egyre csökkenő színvonalú folytatást. A legújabb filmekről meg ne is beszéljünk inkább, nem méltóak az eredeti film és a könyv szellemiségéhez, a CGI-majmok lázadása bár érdekes, de filozofikus töltete kevesebb, mint annak a popcornnak, amit a megnézése közben elfogyasztasz a moziban...

Összességében A majmok bolygója egy kihagyhatatlan klasszikus, nagyon fontos üzenettel, mindenkinek látnia kell. Mégsem vagyok meglepődve, hogy Puzsérék kihagyták a műsorukból, ugyanis sokkal jobbra is sikeredhetett volna. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr236480171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása