Marekblog

Marekblog

Human Resources

2013. szeptember 01. - Alt Gr

A KM mintha direkt félre akarná érteni a dolgot és mintha a kákán is csomót keresne... Ez classic belemagyarázás. Semmi rosszat nem mondott Balogh ezzel, csak az igazat. Az ember - bizonyos szempontból - erőforrás, pont ugyanúgy, ahogy a multicégeknél is van Human Resources osztály, magyarul "személyügy". Persze az már más tészta, hogy ki mit kezd az erőforrásokkal és hogy bánik velük.

Az ember önmagában véve nyilván nem csak erőforrás, hanem személy, élő, létező, érző lény, de rendszerszinten - egyfajta nézőpontból - igenis kezelhető erőforrásként, és ez egyáltalán nem degradáló, én legalábbis nem érzem annak. Miért ne lehetne az emberi kapcsolatok sokszínűségét és erősre font hálóját, az emberi szürkeállományt, az emberi erkölcsöt (stb.) erőforrásnak tekinteni és ennek hordozó egysége miért ne lehetne az állampolgár, az ember? A KM most úgy érzem, kicsit mellélőtt ezzel a poszttal, mintha csak hisztizne és görcsösen okot keresne, hogy megint felháborodhasson. Egyébként jó a blog, jók a posztok, de ez most nagyon erőltetett volt.

Az, hogy az ember erőforrás, az tény. Államelméletben, közgazdaságtanban ez alapvető dolog. Ennyi erővel sértve érezhetné magát mindenki, amiért a HR osztályra kell mennie állásinterjúra, mert milyen az már, hogy emberi erőforrás osztály, fúj, nem vesznek ezek emberszámba? Dehogynem. Az ember erőforrásként, és nem mondjuk adózóként, stb. kezelése ponthogy humanista szemléletből fakad, innen ered. A világban a '70-es években terjedt el ez a fajta megközelítés a gazdasági világban, majd később az oktatásban és egyéb területeken. Ahogy lentebb is írta Lépés Előny, az erőforrás nem egyet jelent a kiüresített fejű, hátulról mozgatható bábuval, zombival, robottal, nevezzük akárhogy. Idáig ezek általános dolgok, fogalmi magyarázatok.

Az, hogy Balogh vagy a kormány minek tekint minket, teljesen más kérdés. Ha pusztán erőforrásnak, az sem baj, mert mint már mondtam, ezen csak az háborodik fel, aki nem érti, miről van szó. Egy nemzet, ország, állam számára az állampolgár erőforrás, az előbb érveltem már, miért is, de tessék fellapozni pár ezzel foglalkozó könyvet, vagy beiratkozni egy közgazdasági kurzusra és szofisztikáltabb választ is kapnak erre. A gond ott kezdődik, ha úgy kezelnek minket erőforrásként, ahogy nem kéne. Ha megfertőznek bennünket hamis ideológiákkal, ha propagandával hülyítenek, ha szavazógéppé silányítanak, stb., az a gáz. És a mai modern politikában ezt tapasztaljuk napról-napra, a híradót nézve, de ebben az ellenzéki oldal is ugyanúgy ludas, kivéve talán Gyurcsány pártját, a DK-t, ami egyedül szólal meg a józanság hangján (az E14 és Bajnai így indult, aztán elindult szép lassan a populizmus lejtőjén, a szavazatmaximalizálás és az MSZP-vel konkurálás miatt...).

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr105488219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.09.06. 07:40:29

A poszttal teljesen egyetértek leszámítva ezt az utolsó gondolatot:

"kivéve talán Gyurcsány pártját, a DK-t, ami egyedül szólal meg a józanság hangján "

Az avasi roadshow nyilván és az ott elhangzott nyilatkozat ("újra kell gondolni azt a liberálisnak tekintett felfogást, hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen") nem volt populista?

A maga módján a demokrácia vagy a cigányok idealizálása is populizmus. Csak nem össztársadalmi, hanem rétegspecifikus szinten. Félre ne értsd nem vagyok diktatúrahívő vagy rasszista, de ne csináljuk már úgy mintha ezek hibátlan és tökéletes rendszerek és csoportok lennének.

Alt Gr 2013.09.07. 00:05:25

Hát igen, lehet szőrözni ilyenekkel... :D A DK mégis sokszor - legalábbis Gyurcsány - kapitalista liberális szöveget nyomat, és én ezt "józannak" értékelem. Hosszú vita lehetne ez, nem akarok belemenni, én is jóval árnyaltabban látom a kérdést, de a lényeg, hogy Gyurcsány - legalábbis gazdasági kérdésekben - nagyon sokszor szimpatikusan szólal meg számomra. Csak ezért mertem azt írni, hogy ők ütik meg a legjózanabb hangot :)
süti beállítások módosítása