Marekblog

Marekblog

Hitelválság? Az ellen nem véd...

2008. október 12. - Alt Gr

Bevallom férfiasan, nem hittem volna, hogy tényleg begyűrűzik ide is a pénzügyi-gazdasági válság. Legalábbis legrémesebb, Kiszel Tündével súlyosbított álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen durva következményei lesznek, a magyarokra nézve is akár. Hát, tévedtem. Tényleg nem állt meg a hisztéria Hegyeshalomnál, minket is utolért a dögvész: most aztán következik a 7 szűk esztendő, ínséges idők jönnek, sőt, egyesek már elkezdték spájzolni a krumplit, maguk előtt jegyrendszert, meg nemzethalált vizionálva. Ennyire nem komoly a dolog azért, de nem is ússzuk meg egy laza kis hétfő délutáni tőzsdezuhanással. Ugyanis sajnos honfitársainkat is érinti a hitelválság, nem irigylem azokat, akiknek devizában van mondjuk a hitele. Értelemszerűen csökken a fogyasztás (világszerte és nálunk is), tehát csökkentik a vállalatok a termelést, lapátra tesznek majd pár embert, becsődöl egy-két vállalkozás. Recesszióba süllyed a gazdaság, válságba kerül az építőipar, a kereskedelem, a turizmus. 

A kisember persze vonakodik elhinni ezt az egészet, csak pödör egyet a bajszán és azt mondja: "Hülye vagy te, édes fiam". Pedig így vagy úgy, de mindenki a saját bőrén fogja tapasztalni, ha a forint értéke csökken, oszt nő az infláció, az árak emelkednek, a kormány meg megszorít. Lehet, hogy befagyasztják a béreket. Lehet, hogy (ne adja az ég!) felfüggesztik a 13. havi nyugdíjat. Lehet, hogy kicsit szorítanak a présen. Lesz majd hű meg há, talán tüntetni is fognak a nyugdíjasok... majd megunják előbb-utóbb és hazamennek. Pedig volt itt minden, mi szem s szájnak ingere: adócsökkentés, Beindultunk-kampány, Nemzeti Fejlesztési Terv... Adócsökkentés az már biztos, hogy nem lesz, a sikerkampányt leállították (de most tényleg, ki az a szerencsétlen kommunikációs atyaúristen, aki minderre az áldását adta ezekben a vészterhes időkben?!), a beruházások meg... hát maradjunk annyiban, remélem, hogy folytatódnak. Így is szarban a haza, nem kell nekünk importálni a bajt. Nem is: jön az magától.

Mégis, van akinek mindez úgy kell, mint a falat kenyér. Gyurcsányék hatalmasat profitálhatnak ebből a válságból. Lehet, hogy csak az én elvetemült, összeesküvés elméleteket gyártó, beteg elmémből pattant ki az ötlet, de attól még nem biztos, hogy hülyeség. Gondoljunk csak bele! Nem kell szavazni a Parlamentben a Megegyezés programról, adócsökkentés sem lesz. Kidobták az egészet a kukába. Itt a program, hol a program. A válságra hivatkozva lehet majd mondani, hogy mi ilyen faszák voltunk, már épp kezdtünk volna beindulni, lám, adót is csökkentettünk volna, de jött ez a csúnya válság, és most tessék... Friss, mai hír, hogy Gyurcsány összehívta a bölcseket, a Vének Tanácsát, hogy az együttes brénsztorming során kitalálják a nemzet felemelkedésének programját. Ez eddig jó hír, de látva a terveket, a napnál is világosabb: itt komoly megszorítások lesznek! Elzárják a szociális csapokat, befagyasztják a béreket, a 13. havi nyugdíjat meg hanyag eleganciával inkább megtartják maguknak válságmenedzselésre. Mindezt szigorúan azért, mert szükségállapot van. Na persze, ezt nem veszem be. A válságra mutogatván meg szépen megcsinálják a fasza kis nemzetmentő programot. Ez a legjobb alibi. A sandbox mód, ahol bármit meg lehet csinálni, mert nincs tétje a dolognak. Fletónak itt a Kánaán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr58710642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása