Marekblog

Marekblog

Ha még egyszer láthatnám...

2013. március 11. - Alt Gr

Bár már a csapból is Cipő folyik és már mindenki elkente már a sminkjét a munkahelyi Facebookozás közben, de beállok én is a sorba. Ugyanis azért van abban valami megkapó, hogy a magyar zenei élet példásan összezár és sorra kifejezi elismerését Cipővel kapcsolatban... Még ha csak ezt kívánja a tisztelet és a Facebookos síráshullám, akkor is. Én csak a Tankcsapdát és a Lordot láttam, de biztos akadnak mások is... Riszpekt!

cipő.jpg

Nehéz mit írni ezzel kapcsolatban, hiszen általában az emberek vagy leszarják az egészet vagy - a Facebook gyászfeloldó és szétterítő funkcióját kihasználva - széjjelposztolják magukat a témával kapcsolatban. Kicsit túl van drámázva az egész, néha már több a giccs az egészben, mint a valódi részvét és valódi fájdalom, de hát ilyen ez.  Talán pont azért is szimpatikus sokaknak, mert Cipő csak azt csinálta, amihez ért: koncertezett, énekelt, minden manír és sztárallűr nélkül. Nem kezdett el ufókról zagyválni és ősmagyar ruhákban járkálni, mint a saját imidzsét görcsösen lerombolni akaró Pataki Attila, aki már énekelt mulatós nótákat, zagyvált ufókról, fénylényekről és szittyamagyar sztorikról, közben meg úgy szólogatott be a koncertjén bemutogató embereknek, ahogy csak a kocsmában a legnagyobb parasztok szoktak. Gratulálunk, valahogy így kell lerombolni egy nimbuszt.

Egy közismert és népszerű sztárt persze, hogy megsirat a pórnép, még ha csak Facebook posztokon keresztül is. De vajon ki fog gyertyát gyújtani érte, a temetésére ki megy el? Csak a legnagyobb rajongók, a legfanatikusabb tisztelői. Nem mintha ez valami bizonyítási verseny lenne, szó se róla, csak azért illik megjegyezni (és mondom ezt úgy, hogy én is posztoltam Cipőről, naná). Senkitől nem vonom kétségbe, hogy megérintette ez a tragédia, mert kétségkívül engem is megérintett. Hiányozni fog Cipő, még ha személyesen sosem ismertem, akkor is... :( Nagy érvágás ez a magyar könnyűzenének... Még ha túl is volt a Republic a fénykorán, még sokáig koncertezhettek volna... Jómagam sosem voltam még koncertjükön, de egyszer el akartam menni... Cipő nélkül már sosem lesz az igazi...

cipo_2.jpg

Nem mintha bárki halálát kívánnám, de válogathatna a Kaszás a jelentéktelen divatcelebek közül is... Miért pont azt viszi el, aki le is tett valamit az asztalra? Cipő egyedi figura volt a magyar könnyűzenében (szándékosan nem a degradáló popipar kifejezést használtam), mind a hangját, mind a küllemét illetően... lendületéről, élni akarásáról és művészetéről példát vehet mindenki. De életműve fennmarad - amit egyébként méltatlan módon mindig a frontembernek tulajdonítunk, de úgy helyes, ha a komplett Republic zenekart emeljük piedesztálra. Lehet kritizálni őket, tény, hogy nem váltották meg a pop-rock műfajt, de egyedi stílusukkal, őszinte, érzelmes nótáikkal, kiváló dalszövegeikkel sokat adtak hozzá a magyar popkultúrához. Szomorú tragédia Cipőé, de általában a legnagyobbak mind idő előtt távoznak - ezzel pedig - nem túlzás - szép lassan Cipő is bemasírozik az Örök Magyar Zenei Legendák roppant csarnokába, ha lehetek ilyen költői. Hódolat neki és művészetének.

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr755127787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása