Marekblog

Marekblog

Londoni remények

2009. augusztus 15. - Alt Gr

 

Nagyon korai még ezen töprengeni, de én a jelenlegi várakozások, kilátások és eredmények alapján úgy látom, 2012-ben Londonban a pekingi soványka éremtermés sokszorosa is összejöhet, sőt, sportolóink jelenlegi formáját elnézve nem lehetetlen a legendás helsinki-i 16 arany megdöntése sem. Hogy miképp képzelhető el egy ekkora formajavulás? Hát úgy, hogy a klasszikus sikersportágainkban hirtelen megnőtt az esélyesek száma. Ezeket az alábbiakban sportáganként lebontva bővebben is kifejtem.

Kajak-kenu

Kikkel is lehetne kezdeni, mint a legnagyobb éremgyáros kajakosainkkal? Nem tudom, hogy 2012-re mennyire fog "kiöregedni" Kovács Katalin illetőleg Janics Natasa (két, sokszoros bajnok, világverő klasszisunk), ugyanis az ő jó formájuk kulcsfontosságú lesz. Ha olyan bombaerősek lesznek, mint az idei kanadai világbajnokságon, akkor panaszra nem lehet ok, ismét az ő hátukat nézheti mindenki. Az immár 27-szeres világbajnok Kovács Kati női kajak egyesben ezer és ötszáz méteren is abszolút favorit, habár nem árt óvatosnak lenni, hiszen jusson eszünkbe, tavaly Pekingben sajnos nem jött neki össze az egyéni arany. Mivel az olimpiai programban csak az ötszáz méteres szám szerepel, ezért gondolatban itt kezdjük el írni a potenciális aranyesélyeket. Janics Natasát 200 méteren szintén a dobogó tetejére várom, csakúgy, mint kettejük szinte legyőzhetetlen duóját. A Benedek Dalmával kiegészült női kajak négyesünk nagyszerűen szerepelt a vb-n, ugyanis végre sikerült legyőzni a németeket, ám némi hiányérzet maradt meg bennem, hogy sajnos ugyanez a bravúr 200-on nem jött össze, csak másodikak lettünk. Mindegy, az olimpián most már végképp aranyat várok ettől az új felállástól, amely egyébként Storcz Botond válogatási rendszerének sikerét jelzi, végre a legerősebb összeállításban versenyzünk. Nagy öröm a Kozák Danuta-Szabó Gabriella kettős győzelme is - úgy tűnik, biztosítva vannak későbbi sikereink is a kajakban, habár nem nagyon látni, ki vehetné át Kovács és Janics szerepét, akik szinte maguk tartanak minket a világ élvonalában. (Persze nyilván a cél a megkérdőjelezhetetlen magyar hegemónia, tanulja meg ismét mindenki, hogy ebben a sportban mi vagyunk a császárok, reszkessen mindenki a magyar ellenfelektől!) Benedek Dalma hozzájuk hasonló egyéniség, a Medveczky Erikával alkotott párosuk Londonra aranyesélyes lehet, most azonban még éppen hogy elcsípte a bronzérmet.

A férfi szakág mostanában nem szerepelt túl fényesen, egyedül Vajda Attila mentette meg férfitársaim és egyben a kenusok becsületét. Nah, a vb-n Vajda teljesen összeroppant, két számából semmit sem hozott, szereplése hatalmas csalódás. Pedig tőle 2012-ben 1000 méteren (az ötszázat kilőtték az olimpiai számok közül, úgyhogy Vajda elfelejtheti azt az álmát, hogy 500-on és 1000-en is diadalmaskodik) aranyat vár mindenki, nemcsak én. A Sáfrán-testvérek meglepetésszerű eb-győzelme után a világbajnokságon már egyenesen vártam az újabb bravúrt, de Sáfránék egyelőre nem nőttek fel a feladathoz, még a dobogóra sem kerültek fel. Hát, talán 2012-re ütőképes egységgé állnak össze, bízom a londoni aranyban. Kucsera egyéniben nagyon messze van a dobogótól, viszont Kammerer Zoltánnal a párosuk minden körülmények között aranyesélyes. A vb-n majdnem éltek is az eséllyel, az utóbbi időkben ez az ezüst volt a legjobb szereplésük. Nagy kár, hogy a számot törölték az olimpiai programból, az pedig kérdéses, hogy vállalják-e a közös versenyzést 200 méteren is. A férfi kajak négyestől a jelenlegi forma alapján legjobb esetben is csak érmet várhatunk, a kenusoktól szintén, és hát van még a Gönczy-Kökény duó, amely idén még bőven felférhetett a dobogóra, de nem tudni, Kökény Roland meddig óhajt még versenyezni.

Összességében az látszik tehát, hogy ha nem változik semmi, és minden ideálisan alakul, akkor 6-7 aranyat nyerhetnek csak a kajak-kenusaink Londonban, és ebbe bele van kalkulálva legalább egy meglepetés arany is.

Vízilabda

Természetesen a pólósokkal kell folytatni. Miért ne nyerhetnének férfi és női pólósaink is egyaránt olimpiai aranyat? Hosszabb elemzésbe természetesen nem folyok bele, de mindkettő benne van a kalapban, mégha a realitások szerint egyelőre mindkettő nagyon távol van. Persze Kásásékban nagyon bízunk, a pólós lányok meg csak nyernek valahogy.

Kézilabda

Jelen pillanatban teljesen irreális, hogy női vagy férfi kézilabda válogatottunk olimpiai aranyat nyerjen, de el tudnám képzelni. A nők utánpótlását elnézve 2012-re létrejöhet egy világverő gárda, a férfiaktól viszont már a dobogó is hatalmas eredmény lenne.

Úszás

Nos igen, a legutóbbi római világbajnokságon bebizonyosodott, a magyar úszósport újra a világ közvetlen élmezőnyébe került, ha nem is az úszónagyhatalmak közé, de középhatalmi státusba legalább. Ha Gyurta Dani és Hosszú Katinka is meg tudja ismételni a győzelmét, és Cseh Laci is jó formát fog ki, akkor 3-4 arany is összejöhet.

Vívás

Pekingben Mincza-Nébald Ildikó mentette meg a mundér becsületét, azóta már lezajlott egy EB is, és hát a magyarok egy arany- és két bronzérmet vívtak össze Plovdivban. Így hát bízhatunk legalább egy vívó aranyban, legyen az csapatban vagy egyéniben.

Öttusa

A legutóbbi öttusa világbajnokságon nagyon jól szerepeltünk, két aranyat is nyertünk, szóval panaszra ok nem lehet. Ha 2012-ig tartjuk a mostani jó irányt, akkor legalább egy arany elvárható lesz.

Atlétika

Pars Krisztián van és senki más. De tőle kötelező lesz arany.

Sportlövészet

Nagyon jó sportlövőink vannak, a legutóbbi sikerek alapján egy aranyat mindenképpen várok, de ha minden jól alakul, kettő is összejöhet!

Birkózás, boksz, cselgáncs

Háromból egy arany és több érem csak összejön!

Szumma: nyilvánvaló túlzás, de 16-17 arany is összejöhet. Adná az ég!

UPDATE: nem néztem utána, főleg a kajak-kenunál, hogy melyek az olimpiai számok pontosan, szóval elképzelhető, hogy nettó hülyeséget írtam. De nem fogom kijavítani, mert ez egy blog, nem egy sportújság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr101310655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása