Marekblog

Marekblog

Egy Barca mind felett I.

2009. május 28. - Alt Gr

Hát, nem hittem volna, hogy ilyen sima lesz. Barca - MU: 2-0. Ennyi.

A Manchester United az utóbbi években mindent vitt. Az egyébként továbbra is zseniális, és továbbra is a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb, de mindenképpen leginkább legendás edzője, Sir Alex Ferguson olyan csapatot rakott össze, amely egyszerűen nem tudott veszíteni. Vitán felül állt, hogy ők a legjobbak, a trófeát trófeára halmozó bajnokcsapat, az angol (és ezzel alighanem a modern, vagy ha úgy tetszik: racionális, kemény, eredményes) futball zászlóshajója. Az a csapat, amely tavaly végigverte a világot, amelynek sikerült letörölnie a vigyort a MasterCard FC orosz tulajdonosának arcáról, ráadásul akkor, amikor a legjobban fájt, a döntőben, az utolsó pillanatban.

Idén kicsit másképp alakultak a dolgok, bár benne volt a pakliban, hogy idén a MU mindent visz (klubvilágbajnokság, Premier Leauge, Ligakupa, FA-kupa, BL). Ferguson a szememben akkor baszta el a dolgokat, amikor az FA-kupa elődöntéjében B-csapattal állt ki az Everton ellen. Hogyan lehet valaki ennyire anti-maximalista? Ezt a bűnt valahogy meg kellett torolnia a sorsnak. Hát tessék.

És ugye itt van még a Barcelona is, amit, valljuk be őszintén, nem lehet nem szeretni. Amit idén letettek az asztalra, az páratlan teljesítmény. Egész szezonban ugyanazt a támadó jellegű, offenzív, dzsogabonítós futballt játszották, és ez végül eredményre vezetett. Egyedül a Chelsea tudta megfékezni a katalánokat, de milyen áron?! Olyan áron, hogy ölték a focit, 10 emberrel védekeztek, ráerőltették a játékukat az ellenfélre. Majdnem sikerült megállítani Messiéket, de az utolsó pillanatban Iniesta a döntőbe lőtte őket. Rá lehet fogni a fogalmatlan bíróra az egészet, de Cech csak kamillázta a mindent eldöntő gólt.

A döntőben pedig nem volt kérdés, azonban meggyőző válasz igen: úgy tűnik, jelenleg a Barcelona a világ legjobb csapata. Csak azt a fránya elődöntőt, azt a szenvedést, csak azt tudnám feledni! Emiatt azt kell mondanom, hogy nem jelenthető ki teljes magabiztossággal, hogy ez a Barca tényleg annyira jó, mint azt most látjuk. Annak ellenére, hogy a döntőben néhány kilengéstől eltekintve nem volt gond a Barca védelmével, nem tekinthetjük túl acélosnak a hátsó alakzatot. A középpályán ment el a meccs a Manchesternek, Ferguson taktikai hibát vétve túl sok teret adott a katalánoknak, akik kíméletlenül büntettek ezért: megalázó módon fejelte át Van der Sart Messi. Ha nem az övé lesz idén az Aranylabda, akkor csomót kötök a faszomra és megpróbálok maszturbálni. Egyszerűen nem tudok mást mondani, aki megérdemelné.

Pedig az első 10 percben úgy tűnt, a C Ronaldoék felmossák a Barcával a padlót. Az első gól után azonban teljesen érthetetlen módon elfelejtett játszani a Manchester, és onnantól fogva csak egy csapat volt a pályán. Olyat láttunk, mint még soha: Ferguson csapata tanácstalanul járatta a labdát, sokat hibáztak, a Barca simán kijátszotta a világ legjobb védelmét. Az talán túlzás, hogy gáláztak Henryék, de például Puyol könnyen rúghatott volna még egy gólt az addigi kettő mellé, megkoronázva ezzel az egész szezont.

És akkor elérkeztünk a konklúzióhoz. Akkor most hogy is van ez? Mégsem az angol foci mindenek felett? Hát dehogynem. Csak az az igazság, ezt a Barcát most nem lehetett megverni. A Premier League továbbra is messze a legerősebb, legjobb és legszínvonalasabb bajnokság a világon és az ott játszó középmezőnyt alkotó csapatok továbbra is versenyben lennének a spanyol vagy mondjuk olasz bajnokság európai kupaszereplést érő helyezéseiért. Ha az állítást megfordítjuk, azaz arra lennénk kíváncsiak, mire lennének képesek a spanyol vagy olasz élklubok az angol bajnokságban... Hát, lehet elvéreznének...

Pont ezért mondom azt, hogy a Barcelona teljesen megérdemelten nyerte meg a Bajnokok Ligáját, mégsem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy Puyolék alkotják a világ legjobb csapatát. Ha az egész szezont tekintjük, nem voltak elég meggyőzőek. Tessék jobban a porba alázni a Manchestert, gálázni a Liverpool ellen, esélyt sem adni a Chelsea-nek arra, hogy megöljék a játékukat. Ha mindez sikerül, ha senki nem tudja elkapni majd a Barcát jövőre, ha megvédik a címüket, akkor igaz lesz az, hogy ők a világ legjobb csapata, és igenis a szép, könnyed, latin futball is lehet eredményes. Az angolok hegemóniája meg még egy darabig biztosan nem fog megváltozni, még akkor is, ha esetleg a Barcelona elkalapálná őket. Az angol foci tehát mindenek felett, a Barcelona pedig egyedül a világon jelenleg az angol foci felett, ez a végszó, ámen.

UPDATE: Tisztelettel és alázattal jelentem, nem értek a focihoz, viszont a fentieket komolyan gondolom. Vitára azonban alkalmas vagyok, ha valaki megcáfol, hajlamos vagyok elismerni. Amúgy meg leszarom ám az egészet, nagyívből.

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr751148365

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Futball eredmények, foci közvetítések 2011.04.08. 11:03:31

Itt a hétvége, kezdődnek a bajnoki mérkőzések szerte a világban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása