Marekblog

Marekblog

Two for the Road

2009. május 12. - Alt Gr

Nagyon hosszú elemzésre vállalkoztam, de csak sikerült összedobni. Alighanem a hasonló témájú, előző bejegyzésekkel együtt egyelőre teljesen kimerítettem a témát, szóval egy ideig hanyagolom majd a nagy lélegzetvételű politika tag alatt futó posztokat. Addig is itt van ez, vegyék, vigyék!

Így látják Önök

Jelenleg a magyarság alapvetően két táborra van szakadva: az egyik úgy gondolja, hogy az egész magyar politikai elit úgy szar, ahogy van, "egyik sem jobb a másiknál", a másik pedig a Jó és a Rossz örök harcát vízionálja. Nos, szerintem mindkét álláspont nettó hülyeség.

Aki azt vallja, hogy "egyik kutya, másik eb" - és szerintem nagyon sokan mondják ezt -, az alapvetően nincsen tisztában a politikával - jobb is, ha nem szól bele. Aki pedig meg van győződve róla, hogy csak két szín, a fekete és a fehér létezik, az súlyosan téved. Például én nem gondolom, hogy Orbán Viktor a magyar nemzet Isten által felkent, örökös vezetője, és azt sem, hogy ők hibátlanul dolgoznak, tévedhetetlenek és '98-2002 az Aranykor volt. De azt sem gondolom, hogy minden áron meg kellene állítani a Fideszt és személy szerint Orbán Viktort, ugyanis a kormányzásuk minden negatívumával és főleg az elmúlt pár év általuk összehordott minden hülyeségével együtt sokkal kevesebbet ártottak az országnak, mint a balliberálisok.

Nem lehet más a politika

Kicsit időzzünk el a kérdésen: tényleg meg kell állítani Orbánt vagy sem? Tényleg az a normális világ, alapértelmezett, default állapot, hogy az MSZP és ezáltal a modern, világi, inkább felvállalható, szalonképes, demokratikus erők irányítják az országot, nem pedig az antidemokrata, diktatúrára törő, inkvizíciót és kötelező hittant bevezető, idióta értelmiségieik miatt felvállalhatatlan, szalonképtelen, ráadásul még populáris, sőt, demagóg fideszesek? Most már álljunk elő a farbával, hölgyeim és uraim.

Tényleg kurva irritáló a Szijjártó, én már csak röhögök rajta. Tényleg roppant zavaró, amikor a Hír TV-n és főleg az ECHO TV-n mondják a hülyeséget a jobbos arcok. Tényleg idegesítő lehet, hogy sokan azt sulykolják, hogy van a nemzeti oldal, a többiek meg nem magyarok. (Ez nem tetszik nekem sem.) Csak egyet ne felejtsünk el: a Fidesz kormány alatt is legalább ilyen gusztustalanul támadták a hatalmat az akkori ellenzék oldalán álló médiamunkások, értelmiségiek és az egész holdudvar.

Mégis azt mondom, nincsen itt semmi gond, minden úgy van, ahogyan lennie köll. A kormány elkúrta, megszorít, baszik az emberekre és az ellenzékre. Megteheti. Az ellenzék népszavaztat, jobboldaliságát megcsúfolva a szocialisták szocialista ellenzéke lesz, támad, köpköd, lemondásra hív fel. Unalmas? Az. De így működik a rendszer. Fogjuk fel már végre: NEM LEHET MÁS A POLITIKA. És ezt még sokszor le fogom írni.

Szeret, nem szeret

Jelen pillanatban az MSZP, a kommunista utódpárt van hatalmon. Még mindig tele van a párt az átkosból maradt pártkatonákkal, a Horn Gyula féle MSZP óta megtörtént egy generációváltás, amikor Gyurcsány Ferenc és a volt KISZ-esek vették át a hatalmat. A rendszerváltás azonban már 20 éve történt, lassan ők is kiöregednek. Az MSZP-ből szép lassan el fognak tűnni a nosztalgiát ébresztő arcok, és akkor min fogunk majd morogni, netán röhögni? Mert ne tagadjuk, bizonyos szinten szórakoztató volt az elmúlt 7 év. Élveztük, hogy szidhatjuk őket, mint a bokrot, élveztük az abszurdabbnál abszurdabb kijelentéseket, élveztük Gyurcsány beszólásait, élveztük a botrányokat, kétes ügyeket. Nem élveztük azt, hogy egyre lejjebb csúszunk a lejtőn, nem élveztük, hogy hitelből tartották fent a jóléti államot, nem pedig gazdasági növekedésből, nem élveztük, hogy kézi vezérléssel irányították a rendőrséget, nem élveztük a privatizációkat, és még vagy ezernyi dolgot, amit felsorolni is tereh, de mind általános gyakorlattá illetve tendenciává vált Gyurcsányék regnálása alatt.

Szóval mit is akarok ezzel mondani? Leginkább azt, hogy kik fognak következni ezek után? Tényleg Zuschlag János, Ujhelyi István, Bárándy Gergely, Ficsor Ádám, Molnár Csaba vagy éppen Hagyó Miklós jelenti a szocialisták új nemzedékét, akik egyszer majd vezetni fogják a pártot, neadjiste' az országot?

Az út idáig

Gyurcsány mondta azt, hogy "mi mindig maradni szoktunk", és ezzel nagyon megragadta a velejét a dolognak. 1945-től 1990-ig, 45 éven át az MSZMP volt az egyetlen párt Magyarországon. Aki politizálni szeretett volna, az kénytelen volt belépni a pártba és ott ügyködni - akár egyetértett az eszmével, akár nem. A gazdasági és politikai kapcsolatok terén, pártvagyon és pártkiépítettség terén, káderpolitika terén az MSZP a rendszerváltás után is a legjobb helyzetben volt az országban. Hatalmas öröksége volt a pártnak, jóformán mindenhol voltak emberei, és ami a lényeg: egyedül nekik volt elég kapacitásuk, elég emberük, és elég tapasztalatuk, rutinuk, szakértelmük ahhoz, hogy az országot irányítsák. Nem véletlen, hogy '94-ben azzal kampányolt Horn Gyula, hogy szavazzanak ránk, mert mi értünk hozzá. Az, hogy '98-ban a polgári erők győzni tudtak, nagyon kevésen múlott. Ne felejtsük el, hogy az MSZP akkor több szavazatot szerzett, mint a Fidesz. De az MDF és az FKGP segítségével kormányt tudtak alakítani. A Fidesz akkor egy fiatal, lendületes, de európai és országos értelemben is komolytalan, politikai infrastruktúrával (káderekkel, tapasztalt politikusokkal, szakemberekkel, kapcsolatokkal) nem igazán rendelkező párt volt. Ehhez még hozzájött Torgyán József, aki sikeresen szétverte a kisgazda pártot, és másról sem szóltak a hírek, hogy miket művelnek a kisgazdák, egymást gyilkolják és az egyik botrányból a másikba keverednek, miközben a Fideszen belül is helyezkedés folyt. Mit láttak azok, akik nem voltak elvakult Orbán-hívők? Azt, hogy ezekből nem kérünk tovább: sok volt nekik a nemzeti-keresztény tartalom, elegük lett a Fideszből Orbánostul, Kövérestül, Torgyánostul. Akkor inkább jöjjön megint az MSZP, nézzük meg, mit tudnak ehhez képest. Az emberek és az én agyamban is úgy vannak ők aposztrofálva, úgy szocializálódtam, hogy az MSZP az örökös kormánypárt. Furcsa volt őket ellenzékben látni, és furcsa belegondolni abba is, hogy mi lesz 2010 után, ha ott lesznek.

Ugyanis az MSZP-t a pénz tartja össze, a párt értelmiségi és gazdasági holdudvarának nagyon kellenek az állami támogatások, állami megrendelések: hogy tudjanak lopni. Ez így működik. Ahogy az Gyurcsány őszödi beszédéből is kiderült, rengeteg élősködő parazita van a párt körül, akik abból élnek, hogy hatalmon vannak, ez jelenti számukra az egzisztenciát (lásd Reform vagy bukás c. bejegyzésemet). Ehhez jön még hozzá az, hogy mivel 1990-ig, 1994 és 1998 között, majd 2002-től napjainkig ők voltak hatalmon, jobb híján hozzájuk dörgölőzött a magyar gazdasági, értelmiségi és médiaelit jelentős része. Nagy kérdés, hogy ha elzárulnak a pénzcsapok, ha ezentúl nem ők tekerik a kormányrudat, hanem csak a partvonalról bámészkodnak, akkor a csatlósaik otthagyják őket és a pártkatonák is megtanulják, "milyen volt cípőfényezőnek lenni", vagy megmaradnak a kenyéradó gazdájuk mellett, várva az újabb kormányra kerülést?

Mára a Fidesz is néppárttá alakult, már van országos hálózata, már szinte mindenhol van helyi alapszervezete, vannak káderei, a gazdasági-értelmiségi holdudvar terén is jól áll, és már-már úgy tűnik, kiegyenlítődött a médiafölény is. A Fidesz mára Európában is teljesen elfogadott erő lett, ráadásul Orbán Viktor személyében egy nemzetközileg is elismert politikus vezeti a jobboldalt. Persze, hogy félnek tőle Szlovákiában! A nyugati sajtó egy része radikális populistának bélyegzi, de könyörgöm, hogyan lehet Magyarországon választást nyerni, ha nem populizmussal?! Orbán, úgy tűnik, megtanulta a leckét. Azt is tudja, hogy nem szabad előre inni a medve bőrére, nincs lefutott választás, így minden szavazat számít. Az EP-választás előtt talán sokan úgy gondolják, hogy el se mennek szavazni, illetve valamelyik kis pártra szavaznak, úgyis meglesz a győzelem. Orbán tudja: nem szabad, hogy elaltassák őket a szocik. Viszont hülyeséget csinál, ha azt ígéri, hogy ebből előre hozott választás lesz - persze, értjük, emelni kell a tétet, motiválni az embereket, de tudjuk: az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.

A jövő elkezdődött

Nekem meggyőződésem, hogy az MSZP-t nem kell félteni, nem lesz itt kétharmados Fidesz-győzelem, Orbán Viktor nem fog alkotmányozni. Sőt, még a győzelem sem biztos, ugyanis az MSZP ki fog találni valami népvidítót tavaszra (a szja-csökkentés például ilyen), továbbá jön majd egy nagyon durva lejárató kampány, és ki tudja, lehet egyik nap felgyújtják az MSZP-székházat, vagy lelövik egy tetőről Hiller Istvánt, és akkor el lehet mondani, hogy ők majd megvédik az országot a terrorizmustól. Lehet, hogy kirobbantják a cigányok és a magyarok között a polgárháborút, és majd sírós hangjon belemondják a kamerába, hogy most aztán tényleg elég volt a rasszizmusból és a szélsőjobból.

Attól sem tartok, hogy az MSZP esetleg szét fog aprózódni. Pont ellenkezőleg: csúnyán meg fognak erősödni, lehet megnyerik az önkormányzati választásokat is. És ha Orbánék nem fogják nagyon jól csinálni a dolgukat, ha a hatalom közelébe engedik Gaskót, Mikolát vagy éppen a magoszos Jakab Istvánt, ha elkövetik újra azokat a faszságokat, mint '98 és 2002 között, akkor a háttérben Gyurcsány vezetésével újra vissza fog térni a hatalomba az MSZP. Tehát erős ellenzékre számítok, nagyon nehéz dolga lesz majd a Fidesznek, pláne úgy, hogy szerintem valamilyen trükkel, de biztos be fog kerülni a Parlamentbe az SZDSZ, és szerintem valamilyen csoda folytán Dávid Ibolya és Herényi Károly sem fog kimaradni a buliból, ha az MDF esetleg ki is esik. Ja, és sajnos mindennél nagyobb a valószínűség arra, hogy az új erő, a jelenleg nagyon sok ember szemében - egyébként egyáltalán nem minden alap nélkül - MENŐ Jobbik is bemasírozik szépen az Országgyűlésbe, újabb nehézségeket okozva Orbánéknak. Végezetül még valami: a Fidesznek a következő négy évben illene kinevelni valamifajta új generációt, mert a helyzet ezen a téren nagyon gyászos, és ha Orbán egyszer bukni fog, akkor könnyen összeomolhat a Fidesz is. Erre azért tessék odafigyelni.

Konklúzió

Rendben van, nagyon úgy néz ki, 2010-ben kormányváltás lesz. De vajon készen állunk arra, hogy minden megváltozzon ebben az országban? Úgy érzem, az elmúlt 7 évben, de manapság kimondottan sikk lett szidni, leírni ezt a (nem teljesen) következmények nélküli országot. Hogy itt minden rossz, minden szarul működik, ez itt maga Abszurdisztán. De tényleg az. A pécsi EKF-projekt, a IV-es metró, az elkúrt gazdaság, a torz szociális rendszer, a botrányos egészségügy a hálapénz intézményével és a későn kiérkező mentőkkel, az elbaszott magyar oktatási rendszer, a rossz demográfiai helyzet, a szemtelen cigányok, a különböző kétes ügyek, botrányok, kurrupciós dolgok, agyonvert emberek és elcsalt választások, egy nyakunkon ragadt kommunista utódpárt és még sorolhatnám az elmúlt időszak magyar sajátosságait, életünk apró rezdüléseit, a hétköznaponta velünk élő jelenséget, amit általában nagy magyar valóságnak szoktunk hívni. Leírjuk magunkat, lenézzük a saját országunkat, szidjuk a saját népünket. Az ellenségeskedés, a széthúzás, a megosztottság, egyszóval a magyar társadalom betegségei, ezek mind magyar jellegzetességek. Vannak olyan dolgok, amik csak nálunk fordulhatnak elő, tipikusan magyar jellegzetességek. Már lassan észre sem vesszük, annyira megszoktuk őket, annyira az életünk elfogadott részévé vált. Az enerváltság, a tespedtség, a reménytelenség is népünk sajátja. A "dögöljön meg a szomszéd tehene is"-féle gondolkodásmód, a túlzott individualizmus, satöbbi. Tanuljuk meg már végre felemelni a fejünket, tanuljuk már meg végre, hogy ez egy fantasztikus ország, egy fantasztikus nép, nem pedig egy balkáni, vagy inkább afrikai nemzet.

Sokan belehalnak, hogy az MSZP van kormányon. Kinyitják a Magyar Nemzetet vagy a Magyar Hírlapot és elmegy az életkedvük, mert abból úgy tűnik, hogy itt minden rossz. Pedig lófaszt. Én például nem érzem úgy magamat, mintha el lennék nyomva, sőt, mint fentebb írtam, néha kifejezetten szórakoztató állapot ez. Főleg, ha az embernek szenvedélye a politika. Könnyű ám a Magyar Nemzetnek és a Magyar Hírlapnak ellenzékből sajtót csinálni. Majd meglátjuk, mi lesz a Hír TV oknyomozó riportjaival Fidesz-kormány alatt. Érdekes lesz, na.

És ha a fideszesek majd kormányra kerülésük után lopnak, csalnak, hazudnak, hülyeséget csinálnak vagy hülyeséget mondanak, ártanak az országnak, azt ugyanúgy meg fogom írni, mint most teszem a szocik esetében. Mégis úgy érzem, hogy ilyenből sokkal kevesebb lesz majd. Nem hinném, hogy Orbánék pont ott fogják folytatni, ahol 2002-ben abbahagyták: sokat változtak ők is, és az ország is más állapotban van.

A próféta szóljon belőlem.

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr231118339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása