Marekblog

Marekblog

A tett halála

2008. szeptember 14. - Alt Gr

"Elkészült a nagy mű, igen: a gép forog, az alkotó pihen."

Mióta Gyurcsány nagy vajúdások közepette megszülte az úgy-ahogy Kóka-kompatibilis programot (van benne minden földi jó, szabályegyszerűsítés, adóeltörlés, járulékemelés), a magyar politika elit a nyári öncélú recskázásból (idáig hallatszott a fitymacsattogás) felocsúdva hirtelen ott folytatta, ahol tavasszal abbahagyta. Nevezetesen arról van szó, hogy mióta az SZDSZ nem hajlandó többé összefeküdni élettársával tizenakárhány év sűrű ágyjelenetei után, kormányválság van. Egész konkrétan nem tudni, lesz-e költségvetés, elfogadják-e a régóta beígért adótörvényeket, esetleg szakértői kormány áll fel, netán előrehozott választások tartanak és neadjiste' visszatér Orbán Vezér, vagy csak simán miniszterelnököt cserél az MSZP? Azt hiszem mindannyiunk érdeke, hogy minden maradjon a régiben. Nem hajt a tatár, fél lábon állva is kihúzzuk már 2010-ig, aztán utána jöhet a rock 'n' roll. Nem arról van szó, hogy szerintem jót tesz az országnak ez az egy helyben toporgás, sőt, én is jobban várom a választásokat, mint Krisztus második eljövetelét, de egy türelemre intő nyalókát adnék mindenkinek, mert most az idő tényleg nekünk dolgozik. Nem kertelek, színt vallok, leteszem a garast: ha még nem derült volna ki a kedves olvasónak, én egy elkövetkezendő választáson a Fideszre szavaznék, valamikor régen már biztos leírtam, miért is.

Na de vissza az aktuális témánkhoz. Bevallom, én meg voltam róla győződve (sőt, még most is bőven benne van a pakliban), hogy ez az egész egy hatalmas színjáték, ahol minden bábu a megfelelő helyen áll a megfelelő időben. De Fodor Gabesz agresszivitása még engem is meglepett. Gabikánk nem szarral gurít, ő kerek-perec kijelentette, hogy csak szakértői kormányról hajlandók tárgyalni. Gyurcsány Ferenc számukra nem vállalható, mert hiteltelen, tróger alak, a kéthónapos brénsztorming után kiizzadott Megegyezés pedig leginkább a kulát hivatott eltávolítani a végbél környékéről. Ejh Fodor bácsi, csak nem Rambo-csokit reggelizett? Talán megjöttek a nehéz napok, azért viselkedik úgy, mint egy hisztis kurva? Mindenesetre annyira még a volt zöldminiszter sem olyan vagány, hogy nekimenjen az előrehozott választásoknak. Az enyhén szuicid móka lenne. Mert hülye azért nem vagyok, ugye.

Gyurcsány jogosan kapaszkodik a bársonyszékbe, fél, hogy az SZDSZ nyomására, esetleg egy belülről jövő akció következtében letaszítják a trónról. Rendkívüli pártkongresszust akart összehívni az aranyom, de csak félig jött neki össze. Így ebből még akármi is lehet. A szocik egyelőre úgy tűnik, hogy kiállnak Fletó mögött, de ha borul a bili, akkor mindenféle habozás nélkül képesek váltani. Nagy kérdés, hogy van-e olyan ember az MSZP-ben, aki méltó lenne a miniszterelnöki székbe? Bajnai Gordon technokrataként egy szakértői kormány élére? Gráf József, mint egy olyan figura, aki képes konszenzust teremteni és kompromisszumokat kötni? Netán Kiss Péter, aki csorgó nyállal várja Gyurcsány bukását? De korán van még elmorzsolni a könnycseppeket Gyurcsányért, ne temessük még idejekorán. Sőt, az egyenletből akár még egy 2010-es MSZP győzelem is kihozható, akár Gyurcsánnyal is. Nem eszik olyan forrón a kását, nem érdemes előre inni a medve bőrére. Olyan válogatott baromságokról meg, hogy Orbán kétharmaddal nyer, önbecsapás lenne kéjes álmokat szövögetni.

Orbánék jelenleg kényelmesen hátradőlve ülnek a székükben és a párt másod- illetve harmadvonalából küldik ki az embereket a nyilvánosság elé beszéltetni. A kemény mag már az öklét rázva követeli Csintalannál, hogy Orbán kényszerítse ki az előrehozott választásokat az események élére állva. Nekik üzenem, hogy most tényleg az a bölcs magatartás, amit a Fidesz mutat: hagyni az eseményeket a maguk medrében folyni, had pofozzák egymást a volt koalíciós partnerek, majd csak lesz valami. Az előrehozott választás - bármennyire is hangoztatják ezt a jobboldalon - egyáltalán nem a Fidesz, pláne nem az ország érdeke. Ide tényleg egy szakértői kormány kéne - piros pont Fodor Gábornak -, hogy 2-3 év alatt kemény intézkedésekkel rendbe tegye az államháztartást, az adórendszert és a nagy elosztó rendszereket (nyugdíj, szociális kiadások, egészségügy stb.). A szakértői garnitúrát leváltva pedig jöhetnének a politikusok tiszta lappal, aztán lehetne nyugodtan folytatni a munkát. Hiszen gondoljunk csak bele: egész eddig mitől volt hangos a Fidesz kommunikációja? A kormány szociális ellenzékeként a kisemberek érdekvédő mozgalmává vált a Fidesz az egri kórházmentő mozgalomtól a muraközi falvakig. Pedig Orbán is tudja, hogy ide adócsökkentés és kemény megszorítások, szigorú fiskális politika kell, nem osztogatás. Nem lehet a választókat mézesmadzaggal elhúzni az urnákig, utána meg kirukkolni egy Orbán-féle őszödi beszéddel. A hitelesség kulcskérdés, ahogy azt korábban el tetszettek mondani a derék Fideszes honatyák. Akkor ezt most hogy...?

És ha már mindegyik parlamenti pártra kitértünk, az MDF-et se hagyjuk ki a bejegyzésből, amúgy is meglehetősen alulreprezentáltak ezen a blogon. A párt tisztújítás előtt áll (friss hír, hogy Almássy Kornél visszalépett a jelöltségtől), ez is megérne egy külön misét, de annyi időnk nincs. Szóval az MDF kezdeményezte a parlament feloszlatását, de valószínűleg ezt kajakra leszavazza az MSZP-SZDSZ többség. Ugye, azért csak összezárnak azok a sorok, ha veszélyszag terjeng a levegőben! Nem véletlenül mondom azt, hogy simán helyrebillenhet a világ megbomlott rendje: a koalíció - ami valójában soha nem bomlott fel – ismét működni kezd, még akkor is, ha a forma kedvéért a szabad demokraták megmaradnak „ellenzékben”. Ha nem így lesz, lemondok. :)

Elegem van már az adófizetők pénzén parazitaként élő senkiházikból, a maszatolásból. Válasszák meg a szakértői kormány elnökének Kemény Dénest, legyenek előrehozott választások, akármi. Ott gomb, csak rá kell tenyerelni szépen. A tett halála még mindig az okoskodás.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr51663270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása