Marekblog

Marekblog

Menő, nem menő

2009. február 18. - Alt Gr

Nah kérem, szerintem a legszebb műszaki szakmák a következők (a teljesség igénye nélkül):

1.      építész(mérnök)

2.      gépészmérnök

3.      villamosmérnök

4.      közlekedésmérnök

5.      (mérnök) informatikus

6.      környezetmérnök

7.      vegyészmérnök

8.      mechatronikai mérnök

Vitathatatlan, hogy az építész nem csak a műszaki képzésben, hanem úgy általánosságban a legszebb szakma. Építeni a legmenőbb dolog a világon. Menőbb, mint gyerekeket tanítani, menőbb, mint emberéleteket menteni. És mégsem kell benne megszakadni, mert nem vagyunk kőművesek. Az építészt szorosan követi a gépészmérnök. Gyönyörű, bjútiful, benzingőzös szakma. Minden pirománnak fülig ér a szája, ha tudja, hogy robbanómotorral kell dolgoznia, azt kell terveznie. De ha épületgépész lesz, vagy akármi, hát az is nagyon szép műszaki terület. Annak van baszatja, mondaná fater. A bronzérmet nyilván a TAI-sok foglalják el. Nem is olyan rossz buta villamosmérnöknek lenni. Sőt, ha jobban belegondolunk, még menő is jól beszólni egy informatikusnak, aki valójában nem is érti, hogyan működik a számítógép, mert csak egy lófasz villamosságtant és digitális hálózatokat tanult.

Meglepő, hogy az informatikusai szakmánál még a közlekedésmérnök is szebb. Bizony-bizony. Nem kell többet Tominak becézett mozdonyunkat tologatni, most aztán megmutathatja mindenki, mekkora arc az utakon! Az ötödik helyre ért fel a csodálatos informatikusi pálya. Hogy miért? Mert egyrészt nincs is annál menőbb dolog a világon, hogy szoftverfejlesztésből, netán játékfejlesztésből gazdagodjon meg az ember (talán csak a legnagyobb építészek menőbbek ennél, meg persze a Májkül Szkófild), másrészt meg azért engedtessék meg már nekem egy kis hazabeszélés. Viszont azért csak az ötödik, mert műszakilag, valljuk be, mazsolák vagyunk egy gépészhez, egy építészhez, vagy akár egy villamosmérnökhöz képest. Viszont legalább kellemesen kockák vagyunk, tisztelet a kivételnek.

Az infón túl már csak a hátsó szakosztály maradt, amit olyan mérsékelten vonzó szakmák képviselnek, mint például a hatodik helyre sorolt környezetmérnök. Töltelék-szakma, és csak a NYME-n érdemes tanulni, de ott is inkább erdőmérnökre menjünk, mert az tényleg menő, jó színvonalú és akit érdekel, az imádni fogja. Jó dolog egész nap a friss levegőn lenni, és mégsem fát vágni. Ellenben utóbbi még ennél is sokkal coolabb.

A vegyészmérnök szakma ma már szinte vérgyász. A vegyészmérnökök csak maguk között házasodnak, gyerekeiket pedig külföldre küldik, ahol sokkal kevésbé lesznek gázosak, mint itthon. Ellenben csuda jól el tudnak helyezkedni Tiszaújvárosban, vagy különféle cukorgyárakban, ahol belenyalhatnak mérnök léttükre a karamellbe.

A sereghajtó mi lehetne más, mint az abszolút ciki mechatronikai mérnök szak. Az ilyen emberek tervezik a terminátorokat, mesterséges intelligenciát, robotokat alkotnak, aminél ugyebár kevés cikibb dolog létezik.

Ha kicsit kitekintünk a CMOS-logikák, robbanómotorok és magas szintű programnyelvek világából, akkor azt láthatjuk, hogy azért ott is vannak menő szakmák. Például szerintem magyar egyetemen orvosi diplomát szerezni kibaszott nagy dolog. MENŐ. Nagy betűkkel írom, hogy mindenki megértse. Viszont ápolás és betegellátáson tanulni, ráadásul mondjuk Győrben, az halálosan égő. A PLI rettenetesen ciki csajok és még náluk is cikibb, kevés számú faszi gyűjteménye. Na de nézzük csak még a szakmákat. Jogásznak lenni szerintem még mindig menő, annak ellenére, hogy nagyon utáljuk őket. Viszont ami nagyon nem menő, az a közgazdász szakma, az összes erre hajazó szakkal együtt. Továbbá nem menő bölcsésznek lenni. Kicsit menő, ha az ember újságíró lesz, de egyébként tiszta szégyen a bölcsészmérnök szak. Tanárnak lenni sajnos manapság ciki és még szarul is fizet, pedig egy böcsületes, nagy tekintélyű tanárembernél kevés menőbb ember létezett Klebersberg Kúró gróf idején. Mi van még? Katonai, rendvédelmi pályát választani nagyon dögös dolog, de messze nem annyira menő, mint letölteni sorkatonaként másfél évet a haza szolgálatában… Ha igazán menő, kemény- és kevésbé keménytökű srácokat szeretnénk látni, töltsük le a netről az Angyalbőrben c. magyar sorozat epizódjait…

Rettenetesen menőtlen továbbá agrármérnöknek tanulni szerény véleményem szerint. Sokkal szebben hangzik, ha valaki gazda, borász, de még a paraszt, sőt, a jobbágy vagy a zsellér is menőbb létállapot, mint ez. Ja, és azt akartam még mondani, hogy nagyon nem menő felsőoktatásban tanulni a vendéglátás-idegenforgalmat. Azért találták ki a vendéglátó sulikat és egyéb képzéseket, hogy az ilyen irányba vágyó (egyébként meglepően egy kicsit menő) fiatalokat felszívja.

Azt hiszem, más egyetemi végzettséget adó szak illetve szakma nincs is. Ha meg van, akkor az valószínűleg nem menő.

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr44951889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása