Marekblog

Marekblog

Habony Árpi és Szanyi Tibi által homályosan

2013. március 08. - Alt Gr

"Ma még csak tükörben, homályosan látunk

Akkor majd színről-színre."

Egyre élhetetlenebb ez az ország. És nem azért, mert nincs munka vagy mert drága a kenyér. (Erről majd talán egy későbbi posztban írok...) Hanem mert végtelenül beteg a közbeszéd és vele együtt az egész társadalom. Miért is mondom ezt pont most, így nőnap alkalmából? Nos, van aktualitása, nem kell aggóddni. Ugyanis a tegnapi Fidesz-székházfoglalásban benne volt a komplett magyar politika. És megmondom őszintén, a faszom ki van az egésszel. Most jutottam el odáig, hogy végképp kiábrándultam Árpád vérének fiaiból. Nem bírom ennek az országnak a hangulatát. Fojtogat ez a környezet. Tömény undorral nézem, hogy mit kiabálnak egymásra az emberek. Belefáradtam ebbe a szájbavert csendes polgárháborúba, amit pár minden hájjal megkent ideológus és a média szított a nép között. Legjobban az bassza fel az agyamat, ahogy látom, mennyire királyul működik a propaganda: a pártok B-közepének számító rajongói magok olyan schimán bekajálják a lakájmédia hazugságait, mint a disznók a moslékot. Gondolkodás nélkül elfogadják és igazságként kezelnek mindent, amit az újságok írnak, amit TV mond, vagy ami elhagyja a szóvivő száját. Ebben a mesterségesen generált álomvilágban nagyon egyszerű a képlet: vagyunk mi, a jók, és van az ellenség, ők a gonoszok. Mi igazat mondunk, ők hazudnak; mi jót akarunk, ők rosszat; mi tudunk kormányozni, ők nem; és még sorolhatnám... Ugye milyen rettenetesen bináris ez a gondolkodás? Szinte vallásos áhítattal vannak odáig meg vissza az emberek a pártjuktól. Valamennyire szép dolog ortodox hívőnek lenni és hűségesen kitartani elvek és értékek mellett, ezzel nincs is semmi baj (sőt, becsülendő), de amikor ez átcsap vakhitbe, az már nagyon káros. És közben az ember talán észre se veszi, hogy az értékek, amik mellett kiállt, időközben megszűntek létezni, üres lózungok maradtak csupán, hívószónak még meghagyták őket mutatóba, egyébként szarnak rá magasról. (Sőt, az ellenkezőjét teszik, erre konkrét példa lentebb.) El lehet képzelni, hogy évek kemény munkájával mennyire át lehet mosni az agyakat. Ezek után már a törzsszavazó csak egy báb, amit könnyedén lehet irányítani. Ő az, aki nyíltan konfrontálódik az ellenség rajongójával, ő az, aki feltétel nélkül hisz a pártja prófétaként kezelt politikusainak, és ő az, aki számára a vita azt jelenti, hogy szolgai módon visszaböfögi az újságok és szóvivők által szájába adott gondolatmankókat és előre legyártott (többnyire hamis) érveket. Nos, itt tartunk 2013 Magyarországán. Olyan, mint egy izometrikus nézetes RTS játék: távolról irányított zombihadseregeket küldenek egymásnak a stratégák. Nem sokkal jobb ez a drónos hadviselésnél.

Persze nem arról van szó, hogy idealista lennék és olyan illúzióim lennének, hogy ez máshol nincs így. Nem összeesküvés-elmélet ez, tudom, hogy ez a dolgok rendje. A politika és a modern demokrácia az igazságértelmezések és a pártok ideológusai által felépített párhuzamos valóságok permanens háborúja. Szomorú dolog, de így működik a politikai marketing. Ne legyenek kétségeink, ez mindenhol ilyen. Viszont nem mindenhol osztja ketté a társadalmat és nem mindenhol generál ekkora indulatokat - legalábbis a világ civilizáltabb felén. Nálunk az a nagy baj, hogy már évtizedek óta arra nevelnek és szocializálják a népet, hogy "mi vagyunk a jók, a másikak a rosszak; minket szeress, a másikat gyűlöld; ha mi nyerünk, jön a kánaán és az igazság pillanata, ha viszont az ellenség, akkor jön a világvége"... Amikor már ezek a végletek jönnek szóba a közbeszédben, akkor már régen rossz a helyzet. De az emberek fogékonyak erre. Szeretnének vakon hinni valamiben, így nálunk a pártok legelkötelezettebb támogatói (a mag) szinte vallásos áhítattal, ortodox módon ragaszkodnak az általuk vélt és beléjük táplált propagandához. Ezért van az, hogy ennyire rettenetesen bináris a politikai gondolkodás: aki nincs velünk, az ellenünk van. Ha valaki kimegy a Fidesz ellen tüntetni, ha valaki ír róluk egy kritikus blogposztot, akkor ő biztos égetnivaló bolsevik és természetesen szoci-bérenc. És fordítva ugyanez. Ez a társadalmi árokásás non plus ultrája. Akik ebben a manipulációban benne vannak - politikusok, háttéremberek, ideológusok, a média képviselői - mind-mind bűnösek és felelősek azért, hogy ilyen társadalmat teremtettek. Ahol nem kell gondolkodni, ahol nem kell vitázni, ahol csak nekem lehet igazam. Ez egy beteg ország, ez egy beteg társadalom. Akik pedig ebben a rendszerben részt vesznek, legyenek eredetileg bármilyen jó szándékúak is, cinkosai ennek a kollektív feszültségkeltésnek, bűnrészesek egy csendes polgárháború szításában, az emberek indokolatlan feltüzelésében.

És hogyan kapcsolódik ide a székházfoglalás? Gyakorlatilag itt egyetlen nagy ügyben össze van foglalva minden, és remekül szemlélteti azt, amiről beszélek. Nos, történt ugye, hogy pár civil aktivista és egyetemista a Fidesz-székház elé vonult tüntetni és hát gondoltak egyet és elfoglalták a székházat. Magyarországon ilyen akció még nem volt, fel is figyelt rá mindenki. (Vajon ma hány párt kötött biztonsági céggel szerződést, okulva az esetből? Ki tudja. :D) Egyből lehetne ordibálni, hogy micsoda agresszív kis seggdugaszok ezek, pofátlan taknyos kölkök, mit akarnak ezek székházat foglalni, még a WC-re se tudnak ráülni teljes seggel, de sajnos le kell hervasztanom mindenkit: engedjétek ki ökölbe szorult kezeteket és tegyétek vissza a vasvillát a helyére - Európában és úgy általában egy demokráciában ez teljesen bevett dolog, sőt, ez még egy kifejezetten szolid performansz volt, ahhoz képest, amit mondjuk a franciáknál vagy az angoloknál elő szoktak adni a fiatalok/civilek. Azt meg már csak halkan teszem hozzá, hogy mégis mihez kezdjen az ember, ha nincs más lehetősége tiltakozni egy teljesen nyilvánvalóan ostoba alkotmánymódosítás ellen? Persze, hogy megpróbál radikálisabb, figyelemfelhívóbb eszközökhöz nyúlni. De igazából esetünkben lényegtelen, hogy miért demonstráltak a fiúk-lányok (én sem értettem velük egyet teljesen, de hát sose azt nézd), hanem az a fontos, hogy ott voltak és megcsinálták ezt az akciót. Csak hát ugye erre senki sem számított, a székházfoglalás intézménye eddig ismeretlen volt a magyar politikában, meg is lepődtek a fidesznyikek, hogy mi a faszt keres itt ez a pár taknyosorrú kistáska és mit verik itt a tamtamot. Aztán természetesen egyszerre jött az ellenreakció, egyrészt útnak indították az állandóan bevethető gyorsreagálású egységet, vagyis a Selmeci Gabriella-Kocsis Máté duót, aki vaníliás karikákkal és egyéb süteményekkel kínálta meg a tiltakozókat. A jópofának szánt attrakció persze nem jött be, vakarta is a fejét az agytröszt, hogy most mi a fene legyen. Kirendelték tehát a biztonságiakat, és pár marcona úriember annak rendje és módja szerint kipenderítette a srácokat az utcára, pár embert meg bezártak, habár ennek tényleg semmi értelmét nem láttam. Azzal én most nem akarok foglalkozni, hogy az egyik kopasz security-s 10 évet ült börtönben valami gyilkosságban való közreműködésért vagy mittomén, igazából teljesen irreleváns a sztori szempontjából. Viszont most tessék figyelni, mert személyes szálak következnek. Két oldalról közelítsük meg az eseményt, ami majd bizonyítani fogja nektek, hogy én annyira kényszeresen ragaszkodok az arany középúthoz, hogy valójában a politikai senkiföldjén találom magamat (mint szegény Török Gábor elemző, vele egy hajóban evezünk, egy a sorsunk, nade ezt mindjárt ki is fejtem bővebben).

Nézzük, mit ír az egészről a Magyar Nemzet:

"Tegnap erőszakosságig fajultak az alaptörvény hétfőre tervezett módosításának elfogadása elleni tiltakozások. Fiatal - a Fidesz szerint Bajnai Gordonhoz köthető - tüntetők egy csoportja megszállta a kormánypárt Lendvay utcai székházának udvarát, voltak, akik be is jutottak az épületbe. Ablakot törtek, ajtót tettek tönkre, és még az ott dolgozókkal is erőszakoskodtak. Félmilliós kárt okoztak. Habár azt állították, hogy civil szerveződésről van szó, (...). Bajnaiék napközben többször próbálták cáfolni, hogy közük lenne a Lendvay utcai akcióhoz. Ehhez képest az Együtt 2014 alapítói közül a Milla és a Szolidaritás is a legnagyobb közösségi portálon buzdított a részvételre."

Kontrasztként jöjjön egy tüntető beszámolója:

"Akkor röviden megosztanám a betört üveg történetét. Simán, minden erőszak nélkül bementünk a vaníliás karikák után, az ajtót se kellett betolni, mert tálcával a kézben nem is lehet ellentartani. A székház bejáratának dupla ajtaja van, egy pár négyzetméteres előtérbe lépve egy dupla, üveges ajtó állta utunkat, amelyen kijött pár alkalmazott és akit értek, azt cibálni kezdték. Bartók Gyét is csúnyán megtépték, egy másik srácot meg úgy rángatták, hogy az egyik, az üvegajtónak háttal álló alkalmazott közben (szerintem nem szándékosan) beverte az üveget (közben azt skandáltuk, hogy "Engedd el! Engedd el!)". A félmilliós kárról meg annyit, hogy nem a Közgéppel kéne kicseréltetni a sima (nem metszett, nem homokfúvott), 4 mm-es, maximum 25x40-es üvegtáblát és akkor meglenne pár ezer forintból."

Nos, én nem voltam ott, nem láttam személyesen semmit, de valahogy nem tudom elképzelni, hogy miért erőszakoskodtak volna alkalmazottakkal, nekik az miért éri meg. Ugyanúgy az alkalmazottakat sem értem, miért "tépték meg" és "cibálták" a tüntetőket, nekem ez eléggé életszerűtlen. Csak azt tudom elképzelni, hogy az alkalmazottak megpróbálták megakadályozni, hogy bejöjjenek az épületbe a srácok, és ezért alakult ki némi inzultus. Az egyik videóban a csaj mutogatta, hogy a lábára csukták az ajtót és hogy látleletet fog vetetni, szerintem az is pofátlanság. Aki meghúzza az oroszlán bajszát, ne csodálkozzon, ha nekiesik a vad, erre ennyit tudok mondani. Be lehet menni egy székházba, de akkor ne tessék meglepődni, hogy ellenállásba fog ütközni. Ilyen szempontból a Fidesz oldalán állok. Viszont az nem igaz, hogy a tüntetők kezdték volna az erőszakoskodást, vagy hogy ez öncélú lett volna. Ők csak be akartak jutni, a bent lévők meg nem engedték, gondolom ennyi történt. Ha az ember logikusan próbálja elképzelni az eseményeket, akkor nagyjából ilyesmit kap. Érdekes módon a Magyar Nemzet hallgat arról, hogy egy fideszes öregúr annyira felizgatta magát a tüntetők miatt, hogy nyíltan provokálni kezdte az egyik srácot, még a tettlegességtől sem riadt vissza (erről videó is van). Mindezt a Békemenet krisztusi szelídsége nevében természetesen. (A Békemenetről is megvan a véleményem: felőlem aztán nyugodtan demonstrálhatják az erejüket és kifejezhetik a kormány melletti szimpátiájukat (ha nekik ettől áll fel, ám legyen), de mostanság egyre több olyan hír lát napvilágot, amelyben a békemenetesek arról tesznek tanúbizonyságot, hogy semmi közük a békéhez és a csoport vállalt szellemiségéhez: gyűlölködnek, kiabálnak, bemutatnak és hasonlók. Gratulálok a nyugger-frakció értelmi színvonalához.) Jah, és a legjobb rész az, hogy Kósa bácsi kijelentette, hogy mozgolódik a Bajnai-gárda, a székházfoglalókat nyilván Bajnai Gordon  hergelte fel és uszította rá a Fidesz-központra. Aki kicsit is érti, hogyan működik a politika, az azonnal látja, hogy ordas nagy hazugság az egész, Bajnai démonizálása. Ez beilleszthető abba a sorba, hogy a HaHásoknak ballib gyökerei vannak, a Haza és Haladás mögött meg a kapitalista zsidó nagytőke és az amerikaiak állnak, stb.... A zsidófóbiáról és egyebekről lehetne vitát nyitni, mert az is egy érdekes kérdés, hogy ez miért vált ki indulatokat Magyarországon egyes emberekben, de dióhéjban annyi a sztori, hogy már megint beindult a propaganda-gépezet, aminek egyetlen célja a karaktergyilkosság. Abban a pillanatban, amint rájuk sütik, hogy Bajnai küldte őket székházat foglalni, megszűnnek cuki civilek lenni, egyből ellenségként látja őket a kedves olvasó vagy éppen néző. És mivel az ellenségnek nem lehet igaza, ezért már alapból meg sem kell magyarázni, mi is történt valójában és miért. Egyébként még még a feltételezés is abszurd, Bajnainak semmi érdeke nem fűződik egy ilyen balhé generálásához... A fideszesek már biztos kitalálták, hogy valójában provokáció volt az egész, botrányt akartak csinálni, hogy majd jól felfigyeljenek ránk a nemzetközi szervezetek meg Brüsszel és jól eldádázzák a Fideszt és akkor hú de jó lesz Bajnainak... A lófaszt... Gyakorlatilag ez semmi szavazóveszteséget nem jelentene Orbánéknak (a magyar szavazó nem ilyen csip-csup ügyek alapján dönt, legfeljebb vállat von, ha ilyet lát), a kormány renoméja meg már úgyis a padlón van, ezzel nem lehet megbuktatni a Fideszt... Szóval már eleve halott az érvelés, de hát aki már a cikk kezdetén úgy ül le, hogy megspórolja a gondolkodást, az beszopja az egészet szőröstül-bőröstül... Jah, és most már látszik, hogy miért vagyok a politikai senkiföldjén: mert az igazságot keresem, és nem engedek belőle. Nekem érvek kellenek, nekem bizonyítékok kellenek, nem a vakhit. És én próbálok korrekt maradni, mindenki helyébe beleképzelni magam. Ezért sosem tudok teljesen tartozni egy táborhoz, mert mindig lesz valami, amiben nem értünk egyet. Ha a Fideszt kritizálom, akkor nyilván ott nem látnak szívesen, ha meg mondjuk a HaHa-t, akkor ott. Ilyen a sorsom...

Nos, nagyjából látjuk, mennyire kifordított világban élünk, hogyan próbálnak manipulálni minket. Ha hagyjuk persze. Ezen kéne végre felülemelkedni. Le kell rakni a pártsajtót, több forrást elolvasni, utánanézni annak, miről szól és hogyan működik a politika. Meg kell tanulni gondolkodni a vezetők fejével, meg kell ismerni a marketinget. Nehéz átlátni a hazugságok gránitkeményre szőtt hálóján, de nem lehetetlen. Akkor lesz ebben az országban valódi rendszerváltás, ha először a társadalom újul meg. Kezdjük mondjuk most.

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr35123842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása