Marekblog

Marekblog

Ilyen a box

2009. augusztus 23. - Alt Gr

Hát igen. Balzsay Károlyt elverték. Nem kicsit, nagyon. Lehet így magyarázni, meg úgy magyarázni, a lényeg, hogy az Universum világbajnoka a döntő pillanatokban jóval gyengébb volt ellenfelénél, aki a meccs végére annyira puhára verte, hogy Karcsit jobbnak látták a kórházba vinni. 

Nem arról van szó, hogy a nagyszájú blogger belerúg még egyet az amúgy is földön fekvő bokszolóba. Dehogy. Csak azt mondom, hogy vissza kellett volna venni a nagy mellényből. Abból az illúzióból, hogy Stieglitz majd asszisztál egy magyar közönség előtti gálameccshez és majd nem üt olyan erősen. Hát, a német csúnyán belefingott a nulláslisztbe, elrontotta a budapesti örömünnepet. Pedig olyan szép lett volna. Na ja.

Nyilván lehet kissebbíteni a vereséget azzal, hogy deklaráljuk, a magyar közönség előtt Karcsin nagy volt a nyomás, és ő nem bírta az esélyesség terhét. De hát álljon meg a menet: egy profi bokszolóról beszélünk! Mi több, egy (most már ex-) világbajnokról... Azt is mondják, hogy nem volt még elég rutinja, szemben Stieglitz-cel. Aki egyébként fiatalabb nála két évvel. Nabazmeg.

Én nem akarom bántani Balzsay Károlyt. Sőt, megmondom őszintén, én sem akartam hinni a szememnek, amikor láttam, hogy hordágyon viszik el a mentők. Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy a tegnapi meccset ő fogja megnyerni. Méghozzá simán. Erre tessék, mi lett belőle.

Én azt mondom, egy vereség belefér. A legjobb családban is előfordul, mindenkivel megeshet. Csakhogy és de: tudni kell felállni a padlóról. Egyébként is, a siker nem azoké akik sohasem buknak el, hanem akik elbuknak és újra felállnak. Nem az a nagy bajnok, aki nem veszít, hanem az, aki a veresége után, tanulva abból, képes visszakapaszkodni az élre. Innen szép a győzelem.

Én szentül hiszem, hogy Balzsay Károly jobb ökölvívó, mint Robert Stieglitz. Tegnap mégis utóbbi nyert. Hogy miért és hogyan, az már lényegtelen. Felejtsük el a tegnapot. Ami számít az az, hogy összemérték erejüket, és Balzsay gyengébbnek találtatott. Lehet visszavágót kérni, lehet revansot venni. De egyrészt nem szép dolog házhoz menni lófaszért, másrészt pedig még ha Balzsay nyerne is, akkor sem tudná eldönteni az ember, hogy ki a jobb. Egyszer ő nyert, utána meg ő, és akkor mi van? Az a jobb, aki kettejük tíz mérkőzéséből többször nyer, vagy hogyan? Nem, kéremszépen, Stieglitz legyőzte Balzsay Károlyt, nem kis részben utóbbi hibájából, de alapvetően előbbi remek taktikájával. És ott a pont. 

Csúnya pofonba szaladt bele tegnap este Balzsay Károly. Hát igen, csapásokat adunk és csapásokat kapunk. Talpra kell állni, bármilyen mély sebet ütött Karesz karrierjébe ez a rossz emlékű mérkőzés. Én úgy gondolom, Karcsi meg tudja csinálni, van benne még annyi. Rajta semmi nem fog múlni. A klubján annál inkább. Az a nagy kérdés, hogy ezek után milyen tervei vannak vele az Universumnak. Sajnos nem túl jók a kilátások.

Rövid ideig volt két világbajnokunk a profi ökölvívás sakktábláján. Az egyik bábu, akit a jövő reménységének tartottunk, eldőlt, és - egy darabig biztosan - fekve maradni látszik. A másikat, aki már régóta áll, aljas módon kivéreztették, magára hagyták és most le akarják ütni. A sajátjai akarnak végezni vele. Ne hagyjuk, ne hagyja! Hajrá Madár!

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr131333199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.08.23. 20:48:43

Lehet, hogy technikailag vagy valamilyen módon jobb, de Károlyunk szemében már bejövetelkor láttam a gyengeséget, félelmet, bizonytalanságot vagy valamit. Lélekben már belépéskor vesztett.

Sean 2009.08.23. 20:56:09

Hülyeség ez a post. Gyurcsány is jobb volt mint Kádár? hülyevagyosztkész Balzsay meg menjen paprikát kapálni.

seahawk 2009.08.23. 21:19:16

Ilyen a sport,és a versenysport. Ezért butaság a világbajnok titulus.Mert ugye nem mindenkivel küzdött meg./Még az adott szervezeten belül sem/. Nem biztos hogy az legjobb aki nyer.Ill. akkor abban a pillanatban igen.Mert mi dönti el hogy ki a jobb?2hasonló kaliberű sportolonál,az nyer aki nem,vagy csak kevesebbet hibázik,és megfelelőbb a formaidőzítése. Ez nagy feladat minden élsportolónál.
hát most ez van,ezt kell szeretni.Remélem nem veszítí el úgy a becsületét mint a koko,és megmutatja hogy ez benne van a pakliban.

El Argentino 2009.08.23. 21:20:22

Technikailag jobb, de ez kevés. Kondícióban és tegnap úgy tűnt mentálisan erősebb. A tehetséget szorgalommal ki lehet váltani, legalábbis ha nem Roy Jones színvonalú a tehetség. Szvsz meszeltek Balzsaynak, de remélem azért óriásit tévedek.

psarétigéza (törölt) 2009.08.23. 21:20:41

A Stiglic nyert. Balzsay meg vesztett. Akkor a Stiglic a jobb.
Igazam van nem? De!

El Argentino 2009.08.23. 21:21:02

*erősebb Stieglitz, ez lemaradt

laccc 2009.08.23. 21:39:30

Szépen tudod pufogtatni a közhelyeket!

Mellesleg nem Karcsin múlik, hogy lesz-e még esélye bármire, hanem az Univerzumon...

fecsa 2009.08.23. 21:50:21

Egyéb elfoglaltságaim miatt nem láttam a meccset, de ma mikor olvastam, hát eléggé letaglózott a hír.
Csípem ezt a Karcsi gyereket, nekem szimpi.
Most kikapott. Kár, hogy úgy, ahogy:(
Remélem, hogy feláll és bizonyít.

Valaki említette előtte a világbajnoki titulust. Igen, elég fals ebben a sportágban.
Legszimpibb számomra a tenisz ranglista. Tudom, hogy teljesen más sportág, szabályokkal, súly(csoportokkal), de nem tud egy ember mindenkivel megküzdeni.

Hajrá Karcsi, hajrá Madár.

Universum? Pénzt csinál? Min csodálkozunk?

Colour of silence (törölt) 2009.08.23. 21:53:51

Azért szégyellje magát, hogy ennyire felkészületlenül jött ki egy ilyen fontos mérkőzésre. Az ellenfél fel tudott készülni? Látszott rajta, hogy nulla a némethez képest. Magyar, vagy nem, ezt nagyon elbaszta. A blog írója jól látja a dolgokat.

Dave_hu (törölt) 2009.08.23. 21:54:21

nem az volt, hogy már erre a versenyre is 30 kilót kellett fogynia Karcsinak? Meg alig bírt készülni rá? 100% h vége a karrierjének, mint bokszoló, de remélem a normál életben is sikeres lesz. (a visszatéréshez vagy sokkal fiatalabbnak kéne lennie, vagy sokkal nagyobb névnek, mint Klicsko volt.)

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2009.08.23. 22:03:06

Mert Stieglitz tudta... Amugy meg mar a fasz kivan az Univerzum felkent bokszoloival. A Mihalcsevszkit ugy megverte egy feka otthon, hogy egyik szemen se latott ki, rafujt egyet a fekara aki meg se rezdult, erre leleptettek. A nagyarcu Kokot ugy leverte egy kozepszeru csako, hogy egybol visszavonult, es most meg jott ez a Stieglitz gyerek. Baromi uncsi mar ez a mumajer banda.

LOOOVE · http://szerelmes.dolgok.com 2009.08.23. 22:06:31

@Atesz196: De! Szerintem is! Jobban örültem volna ha Ő nyer, de legalább megnyugodtam. Nem bunda az egész, ahogy eddig képzeltem. Koko kapott néha olyan vicces ellenfeleket. Mondjuk attól még az lehetett vicc, de ez legalább nem az volt.

Herlock Sholmes 2009.08.23. 22:21:44

Ahogy nem mexikói csirkefarhátakkal kell bunyózni, végük.
A nagyarcú, üvegállú Kokót a Chacon verte szarrá, most meg Balzsayval mosták fel a padlót.
Egy tökös gyerek van, a Madár.

Alt Gr 2009.08.23. 23:10:38

@laccc: Ezt is írtam: "Rajta semmi nem fog múlni. A klubján annál inkább. Az a nagy kérdés, hogy ezek után milyen tervei vannak vele az Universumnak. Sajnos nem túl jók a kilátások."

ratman_ (törölt) 2009.08.23. 23:13:54

Stieglitz nem német, hanem orosz, a neve ellenére. Ugyan Robert van a gatyájára írva, de a gyári neve Szergej. A németeknek nincsenek echte német piacképes bunyósaik. Ottke meg Maske voltak még a múlt évezredben, de rájuk úgy emlékszik a közönség, mint koruk messze legunalmasabb bajnokaira. Most Erdeié ez a megtisztelő cím, de ez persze nem azt jeleni, hogy németté fogadják, csak azt hogy az unalmassága alapján akár német is lehetne.

A nagy bajnokok tényleg visszajöttek egy vagy több vereségből, csak éppen azt felejti el mindenki, hogy nem ettől voltak nagy bajnokok, hanem mert leamortizáltak mindenkit, aki számított. A legjobb példa Lennox, akit ketten kicsaptak ugyan, de a visszavágón esélyük sem volt. Balzsay a profi karrierje elején lezúzott pár nevesincs ellenfelet, akit rekordjavítónak hoztak elé, de benne soha nem volt meg, hogy átgázol a mezőnyön, ezért hülyeség is számon kérni, és még szánalmasabb továbbra is ezt várni. Kb ennyi volt benne, és már ezzel is jelentősen átlépte a saját korlátait. Amiért elismerést érdemel. Csak el kéne már felejteni, hogy világverő lesz, meg a HBO-n csapja ki az igazi bajnokokat. Pavlik, Taylor, Abraham sokkal súlyosabb zakót mért volna rá, ami talán végleg megtöri.
Amatőrben sem sikerült egyetlen komoly nemzetközi címet sem megcsípnie.

2009.08.23. 23:22:46

"Én azt mondom, egy vereség belefér."

Ez egy nagyon szép gondolat, de az UBP szerint nem fér bele. Sajnos.

states 2009.08.23. 23:23:40

A baj nem kis részben a ring meg a tévéstúdiók környékén lebzselő "szagértőkkel" van. Behülyítik a tévénézőket a verhetetlen Balzsay legendájával, meg az esélytelen német-orosz fikázásával, aztán jön a hidegzuhany. Balzsaynak meg ha esze van abbahagyja, ez a súlycsoport tele van ugyanis Stieglitznél is sokkal jobb boxolókkal, és ahogy tegnap láttuk, neki még ez is sok volt. Kikapni ki lehet, de tegnap Balzsay egyszerűen nem volt pariban, és egy a németnél erősebb bunyós, jóval nagyobb kárt tehet benne, mint Stieglitz. Az egészség pedig mindennék fontosabb.

Alt Gr 2009.08.23. 23:26:45

@ratman_: Tényleg orosz, igazad van. De egyelőre nem javítom ki, lám, eddig is csak te szóltál miatta. :)

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2009.08.23. 23:41:44

Igazából én mindig is Madárnak szurkóltam, holott nem vagyok boxrajongó. Természetesen Balzsay kiesésének nem örülök.

vicodin 2009.08.23. 23:48:58

Én spec nem szeretem az erőszakos sportokat, a profi box meg nagyon az. De elsősorban persze a pénzről szól.

Mindezzel együtt félszemmel követtem Kokó, Madár pályafutását, Balzsayt csak most néztem előszörre. Mindhárom közepes-erős boxoló, akiket az ügyes (=kockázat-kerülő) menedzselés vitt fel a csúcsra, és így végül anyagilag mindhárom nagyon-nagyon jól járt, akárcsak az istállójuk. Nem rossz gyerekek (bár Kokó már nagyon elszállt a végén...), megérdemlik. Viszont ennyi, ebből többet nem lehet kihozni.
A "felhozó" meccsekben én már érdektelen parasztvakítást látok, leütni való megélhetési birkákat küldenek eléjük, tiszta átverés. Ha meg végre komoly kerül eléjük, akkor meg... mindhármat bármikor kiüti egy valódi bajnok. Vagy mint most, csak egy erősebb, koncentráltabb, ütésállóbb.

Madár még nem került sorra, illetve csak hivatalosan nem, szvsz a dél-amerikai Garay már 2x megverte. Másodjára már nagy fölénnyel, szégyen volt látni ahogy elcsalják neki a meccset.

Szóval ennyi. Egynyári fiúkák ezek, de mindenki a pénzénél van, a többi meg itt úgyse számít.

Stack Pointer 2009.08.23. 23:56:17

Jól elgyepálták:) Mehet kutyaszart söpörni a többihez...

ftxpmj 2009.08.24. 00:10:20

@ratman_:

Stieglitz német, mégpedig Volksdeutsch, azaz népi német, az olyan mint a határon túli magyar, a jelenlegi határokon kívül él és eredetileg nincs állampolgársága sem, de (a magyar határon túliakkal ellentétben) könnyebben kaphat, a Szergej név meg az erőszakos asszimiláció jele inkább, ilyen népi németből sokkal kevesebb van arányaiban, mint magyarból, mert a 2.vh után nagy részüket kitelepítették, rosszabb esetben lemészárolték, pedig nagyon sokan voltak Erdélyben(szászok), Csehszlovákiában(szudéta németek), Magyarországon(svábok), Lengyelországban és a Baltikumban is.

ratman_ (törölt) 2009.08.24. 00:49:23

@ftxpmj: köszönöm a történelmi adatokat, de úgy gondolom, ennek az érdekességen túl semmi jelentősége nincs. Én magam is rendelkezem német felmenőkkel, de mégse gondolnám magam németnek, pedig de szívesen tenném:) Szerintem a határon túli magyarok sokkal inkább magyarok, mint amennyire a Szergej német. A nyelvükben elsősorban, de a kulturájukban, az identitásukban is. Ezzel szemben Szergejt aligha tekintik kevésbé orosznak, mint a full oroszokat, és teljes joggal. Nekem például Erdei klubtársa, a Felix Sturm nevű boxoló is adnan catic marad, és bosnyák muzulmán, hiába próbálják elnémetesíteni. De mint mondtam, érthető az a törekvés, hogy az ember egy sokak által jobban tisztelt nemzethez szeretne tartozni.

narancspeti (törölt) 2009.08.24. 01:45:18

Apám elképesztő közhelyes,amit írsz.Szánalom.

szkepi 2009.08.24. 07:44:32

lényeg:
NEM LEHET 30 KILÓT BÜNTETLENÜL CSAK ÚGY LEFOGYNI. AKI EZT TESZI A LOVETTÁÉRT, A DICSŐSÉGÉRT, ANNAK ANNYI. SZEGÉNY KARCSINAK IS ANNYI.
EZEKUTÁN MÉGJOBBAN FELNÉZEK A NÖVÉNYIRE.

Dave_hu (törölt) 2009.08.24. 08:04:03

Ránézésre is lehetett látni, hogy felépítésben is mekkora volt a különbség a formában lévő német és a kényszeresen kivízhajtózott Karesz között. Nem hiszem, hogy a pénzről szólt volna, ez a meccs még nem: az a dicsőségről és a lehetséges HBO szerződésről szól, ami nem csak Kareszt, de a sokkal éhesebb Stiglitzet is hajtotta.

Amúgy meg az RTL hibája, hogy Kokó óta kényszeresen termeli az utánpótlást, erőlteti a magyar fiúkat.

idiotapocs 2009.08.24. 08:07:27

@dave: az nem ő, hanem Kótai

Kalmár 2009.08.24. 08:14:27

Jó lenne, ha a boxhoz nemértő, tájékozatlan emberkék, a főzéssel kapcsolatos blogokhoz szólnának hozzá.
Balzsay NEM FOGYOTT 30 KILÓT!!
Kótaival tetszik keverni, aki 76 kilóról felhízott, 103-ra. Egy aktív sportolóval ilyesmi nem fordulhat elő.Kótai most tért vissza és előtte fogyott, közel 30-at.
Balzsay egyszerűen rosszul osztotta be az erejét, 12 menet folyamatos harc még nem volt a karrierje során. Edzésen az ilyesmit szinte lehetetlen produkálni. Versenykörülmények közt máshogy fogy az erő. Ráadásul az első 3 menetet olyan tempóban kezdte, mint aki max 6 menetet tervez bunyózni. Hiába próbálta a 3.4. menetet kivenni pihenőnek, már úgy kiütötte magát, hogy nem sikerült regenerálódnia. Nem is értem, az edző, a sarokban, miért engedte. Az ellenfél jobb fizikai kondiban volt, és kevesebbet is ütött, ugyan ponthátrányba került 3 menet alatt, de komoly erőfölényre tett szert amit szépen 9. menettől kihasznált.
Komoly taktikai hibákat láthattunk Karcsitól sajnos.
Ez nem profi világbajnoki produkció volt, igazából azért aggasztó, mert ez a fiú nagyon tehetséges ugyan de nem az első vonalba tartozik.
Hajrá Karcsi! Tanulni ebből lehet a legtöbbet, ha a sport biznisz nem gátolja meg lehet még szép meccseket játszani.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.08.24. 09:13:41

Azért egy sportoló, aki annyit hajt és küzd, több tiszteletet érdemel akkor is, ha most nagyon kikapott, és akkor is, ha tényleg túlmisztifikálják a magyar bokszolók nagyságát. Nem ők tehetnek arról, h túlmenedzseltek, azaz részben (vagy egészben) mesterségesen generált világbajnokok.

Néha az az érzésem, h minden országnak legyártanak vmelyik szervezetnél egy világbajnokot, csakhogy az adott ország figyelmet fektessen a profi bokszra.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.08.24. 09:40:40

Fel kell állni, Ali is kapott ki, nem is egyszer!

Gyerünk Karcsi!

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.24. 10:17:18

Mindenki nem lehet tökéletes.
süti beállítások módosítása