Marekblog

Marekblog

A név kötelez

2014. augusztus 14. - Alt Gr

A magyar nép kulturális elzüllésének egyik legnyilvánvalóbb bizonyítéka a top 100 legnépszerűbb keresztnév listája az újszülöttek körében. Én rendszeresen figyelemmel követem a lajstrom alakulását, és az az igazság, az összkép végtelenül lehangoló. Nem bírtam tovább véka alá rejteni elkeseredettségemet, így most eljött az ideje, hogy az egyébként bagatelnek gondolt témát alaposan kivesézzem.

Kezdjük rögtön azzal: hogy fordulhat elő az a gyalázat, hogy a magyar nyelvtől teljesen idegen Noel a 19. helyig kúszott fel a listán? Vagy ami még rosszabb: létezik bármiféle mentség arra, hogy a 9. leggyakoribb női keresztnév az újszülötteknél a Zoé?! Előbbi francia, utóbbi görög eredetű, de közös bennük, hogy hollywoodi filmekben, TV-sorozatokban, a Kiskegyed hasábjain olvasható folytatásos novellákban és nőknek szóló egynyári ponyvákban viszonylag gyakran fordulnak elő. Talán ez a felkapottság lehet az oka, hogy manapság ez a legújabb  feldolgozhatatlan névadási hóbort a meglehetősen  pocsék ízlésű magyar szülők között. Idáig még rendben van, de hogy dönthet úgy értelmes, felnőtt magyar ember, hogy a gyerekét Benettnek nevezi el? Népszerű név még a Brendon, a Krisztofer és a Rikárdó (!) is, de mindenki megnyugodhat, lehet ezt még fokozni, hiszen még nincs benne a leggyakoribb százban a Dzsekk vagy Csárlsz. A lányok se sokkal szerencsésebbek, hiszen idióta szüleik előszeretettel aggatják rájuk többek között a Kíra, Míra, Melissza ill. Norina förtelmeket.

Vajon miért tobzódik hazánk ezekben a kommersz, többnyire Nyugatról importált keresztnevekben? Nekem több tippem is van.

  1. Az épp aktuális gyerekcsináló generáció azzal kíván fityiszt mutatni a hagyományoknak, és úgy próbálja minél trendibbé, egyben egyedibbé tenni gyermekét (nem számít, hogy a két fogalom ellentmondásban van, hiszen ami trendi, aligha lehet különleges), hogy valami jól csengő, filmekből vagy regényekből ismert karakterekre emlékeztető nevet választ a csemetéjének. Elvégre a Kiara milyen szép név, nem? Tök királyul hangzik, legyen ez a lányunk neve! Az, hogy egyáltalán nem illeszkedik a magyar kultúrába, senkit sem érdekel. (Persze ilyen alapon nagyon sok korábbi, már beolvasztott nevet kritizálhatnánk. Csakhogy az a helyzet, hogy míg korábban az egzotikus névválasztás csak az arisztokrácia ill. burzsoázia privilégiuma volt, manapság már boldog-boldogtalan megteheti mindezt. Egyébként az olyan nevek, amelyeknek megvan a magyar megfelelője, szerintem teljesen legitimek, ilyen pl. az Erzsébet, pedig ugye mennyivel trendibb lenne Elizabeth-et használni...)
  2. Globalizáció. A nevek piaca is teljesen liberalizálódik, így teljesen mindegy, hova születtél, lehetsz Zsozé vagy Zsüliett, nem számít. Hiszen ha egy nemzetet megfosztasz attól az identitásától, amely csak az ő kultúrájában, nyelvében előforduló nevek monopóliumát jelenti, akkor egy lépéssel közelebb kerülsz az internacionalizmushoz. Tényleg erre van szükségünk? Nem csupán arról van szó, hogy megint ostobán majmoljuk a Nyugatot, szolgaian másoljuk az ottani mintákat?
  3. Az emberekben valamiért negatív képzettársítás él bizonyos régi nevekkel kapcsolatban. Egész egyszerűen, ha azt mondom, hogy József, akkor mindenki rögtön Józsi bácsira, az öreg vízvezeték-szerelőre asszociál. Vagy Józsi bácsira, a nyugdíjasklub táncos lábú sztárjára. Vagy Józsi bácsira, a joviális matektanárra a gimiből. Mindenkinek az életében vannak Józsi bácsik, Pista bácsik és Pali bácsik... Vagy vannak Bözsi nénik, Marcsi nénik és Teri nénik... Az a baj, hogy a régi neveket rögtön a kettővel ezelőtti generációval azonosítjuk, márpedig ugye az milyen ciki már... "Öregapám szomszédja volt Béla, nehogymá a gyerekem is az legyen!" Szörnyen sötét gondolkodás ez... Mégis miért lenne ez gáz? A gyereket nem a neve alapján fogják szeretni vagy utálni a kortársai, sőt, ha olyan nevet kap, aminek már van beágyazottsága a magyar nyelvben (pl. József), akkor ezerszer jobban lesz becézhető (csak rövid ízelítőként a sokból: Jóska, Jocó, Joci, stb.), mint mondjuk szerencsétlen Noel...

Egyáltalán nem kell szégyellni régi magyar neveinket, sőt, meg kell őrizni őket. Szigorúan tilos felvizezni a magyar kultúrát és mindenféle Benettel meg Rikárdóval égetni leendő állampolgárainkat. Merni kell bátran hozzányúlni a manapság nem divatosnak számító nevekhez, főleg azokhoz, amiknek nincs párja a világban sehol, amelyek igazán hungarikumok: Kálmán, Béla, Gyula, stb. Egyáltalán nem vagyok híve a másik szélsőséges névadási szubkultúrának, amely az ősmagyar világba vezet vissza minket, de még mindig szerencsésebbnek tartom, ha Álmos, Levente vagy Szilárd lesz a gyerek neve... Arról már nem is beszélve, hogy igen szép szokás volt régen, hogy nagyon sok lányt Máriának hívtak az ország védőszentje, Szűz Mária után. Valamiért mintha átok lenne ezen a néven újabban, még a legjobb 100-ba sem került be... A női nevekről egyébként talán még tragikusabb a helyzet, hiszen sehol egy Erzsébet, egy Teréz vagy mondjuk egy Ilona... 

Végezetül leírnám az én személyes preferenciáimat.

  • férfinév: József, János, Ferenc, Ottó, Géza, Kálmán, Gyula, István, Pál, László, György, Győző, Dénes, Csaba, Sándor, Tibor, Imre
  • női név: Mária, Magdolna, Terézia, Valéria, Erzsébet, Ilona, Rozália, Margit, Jolán, Fruzsina, Júlia, Anna, Julianna, Ágnes, Olga

A bejegyzés trackback címe:

https://martons.blog.hu/api/trackback/id/tr596602043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velemenyem szerint.... 2014.08.14. 17:05:18

engem sokkal jobban zavar a sok wannabi mélymagyar nevekkel, amik pont az igazi európai magyar tradíciókat köpik szembe, vagy egyszerűen a magyar nyelvi sutaságot maxolják ki (szép magyar sóval élve :))

Kolos, Vazul Csenge, sdzámomra kb ugyanott van megbecsülsében mint az eredetiben étvenni nem sikerült angolszász nevek. Ja nem bírod leirni hogy Jennyfer, akkor ne magyarítsd átírással....

Egyébként nálunk is akad pár a kommersz, többnyire Nyugatról importált keresztnevekben, ne tudd meg hány István van pl a családban... :P

The Pervert SpiderMan 2014.08.14. 18:47:04

@Velemenyem szerint....: Sajnos a sok Rikárdó és Dzsenifer a Magyar Tudományos Akadémia műve, nem azé a népcsoporté, akik rendszeresen ezt a nevet adják a gyerekeiknek. Sajnos a Kakadémia ezeket a hülye neveket ilyen fonetikus leírással rakta be az utónévkönyvbe, szóval csak ilyen módon lehet őket anyakönyvezni(erre van törvény is). Elvileg lehetne különeljárásban kérvényezni, etnikai (mondjuk tunguz vagyok felkiáltással) alapon bármilyen tetszőleges karaktersort, de az elég időigényes, plusz nem ártanak hozzá kapcsolatok.

¿Qué tapas hay? 2014.08.14. 18:51:14

"A magyar nép kulturális elzüllésének egyik legnyilvánvalóbb bizonyítéka a top 100 legnépszerűbb keresztnév listája az újszülöttek körében."

Ama bizonyos kulturális züllésnek a fent idézet mondat is ékes bizonyítéka.
1) "a top 100 legnépszerűbb" Felesleges szószaporítás, ráadásul hibás és magyartalan. A "top" itt értelmetlen és felesleges.
2) Ezek a keresztnevek nem az újszülöttek körében a legnépszerűbbek (lévén nem az újszülött dönt a saját keresztnevéről), hanem a szülők körében.

Andie 2014.08.14. 21:25:57

Lájkolom a posztot.
És ahhoz mit szóltok, hogy a játszótéren 10 fiúból 8 Benedek, Boldizsár esetleg Zsombor? 3-4 évvel ezelőtt csak ebből a 3-ból lehetett választani?...
Rendkívül egyedi.

fairlane 2014.08.14. 22:38:08

Csak bátran nevezd el a gyerekedet Bélának! Áldani fog érte egy életen át...

Velemenyem szerint.... 2014.08.14. 23:31:17

@The Pervert SpiderMan: höhö, tényleg. HA maradt volna az eredeti írás sok ember nem bírta volna kimondani :)

Érdekes a fiam külföldön született, semmi gondom nem volt az sz-szel benne, semmi idegen írásmód nem volt kötelező.

De állítólag az állam extra pénzt ad az ott születetteknek, ha valami hagyományos nevet adnak a szülők a gyereknek. De semmi szívatás teljesen konform nevek.

Egyébként ne vegye a posztoló személyes sértésnek de khm, elég eccerű a névpreferenciája. Egy olyan országban ahol az emberek harmada Kis (vagy annak "nemesi" változata, a Kiss :) ) nagy kovács esetleg varga, azért nem árt egy kis eredetiség. Ennél 100 éve is intellektuálisabbak voltunk.

Sajna a kultúrforradalmár "népiesch" vezeték- és keresztnév-írtást most ez a hülye ezoterikus ősmagyarkodás váltja.

A Tyne folyó déli partja 2014.08.15. 00:13:47

@Velemenyem szerint....: Jennifer, nem Jennyfer...

Egyébként nekem se tetszenek a különlegesnek szánt, de mára tucattá vált nevek, pl. Jázmin, Hanna, Martin, stb hangzásr van, ami tetszik, de gyakorivá váltak, pedig különlegesnek szánták őket. De a Mária, József vonal se, túl sok van. Anyukám Mária, utálta, hogy mindenhol tele volt Máriákkal. Az ő nővére Hilda, sose volt belőle kettő a suliban, munkahelyen.

háténimmár 2014.08.15. 01:08:27

A fiamnak hagyományos neve van, nem vagyok "megtalálva" a poszt által.

A posztban említett nevek legtöbbje nekem sem tetszik. Ezért nem adtam a gyerekemnek. Viszont senkit nem ítélnék el/meg az alapján, hogy neki mi tetszik.

Sem névben, sem hajszínben, ruhában, autóválasztásban, semmiben.

Az embereket az emberi tulajdonságaik alapján szeretem megítélni, és ehhez ismerni kell. Ismeretlenül ítélkezni bármi alapján (névadás, öltözködés, bármi) pedig primitívség.

De:
A Mária nem magyar név. Az Erzsébet sem, sőt, az István sem. Amikor ezeket magyarosították, valószínűleg sokan hasonlóan éreztek, mint a posztíró.
Akit mellesleg az zavar, hogy régen különleges nevet adni csak nemesi privilégium volt, most pedig minden bugris megteheti.

Jó lenne ma fizetéshez kötni, hogy ki nevezze Lajosnak a gyerekét és ki engedhesse meg, hogy Noel legyen?
Nem értem.

És itt idéznék:

"Egyébként az olyan nevek, amelyeknek megvan a magyar megfelelője, szerintem teljesen legitimek, ilyen pl. az Erzsébet, pedig ugye mennyivel trendibb lenne Elizabeth-et használni...)"

Szóval az Erzsébet az elizabeth magyarosított verziója az oké, de a Dzsenifer a Jennifer magyarosításaként már nem oké. Csak mert csak. Vagy csak mert a posztolónak nem tetszik.
A posztoló nevezze a gyerekét aminek akarja, ahogy mindenki más is teszi. Az ilyenfajta felháborodások pedig álságosak.

Ne legyünk már megmondóemberek, főleg ilyen stílusban.

"Szörnyen sötét gondolkodás ez"

ChunLi 2014.08.15. 09:24:55

Annyira örvendetes, hogy te majd megmondod, hogy mi a szép meg mi a nem. :)bazmeg!

A te általad preferált nevek közül jó pár nem magyar, csak megszokott, igaz-e Olga?

Ha már ilyen hülyeségeket írsz le, legalább informálódhatnál, pláne ha címlapra is rakod a silány írásod, ki tudja milyen indíttatásból... Talán mert azt hiszed, ugyan olyan jó ötlet, mint Dzsenifernek még inkább Rikárdónak hívni a gyereked... XD

Egyébként, ha már annyira híve vagy a 'magyar égre, magyar UFOt' mozgalomnak, akkor például: Násfa, Küne, Nyeste...
magyar női nevek, ezeket is tűzd a preferenciáid közé.

Vizilabda 2014.08.15. 10:18:58

Lehetne még: Terminátor, Rambó, Miniszterelnök, Fidesz.

harcimarcsi 2014.08.15. 12:40:55

Tudom, nyelvészeti szempontból nehezen védhető ennek a cikknek az álláspontja, de alapvetően egyetértek vele. Azzal a kis megjegyzéssel, hogy különbséget kell tenni szókincsünk (így a névszókincs esetében is) a idegen és az idegen eredetű szavak között. Az Erzsébet, Mihály, József stb. szavunk véletlenül sem idegen nevek, hanem idegen eredetűek, mi a latinból vettük át, eredetileg a héberből származnak. Újkeletű névadási szokásaink pontosan illeszkednek sznob anglomániánkhoz, ami mögött már nem nyelvi, hanem kulturális és társadalmi tényezők állnak. Valódi nyugatias kultúra és gazdasági teljesítmény, nem kevésbé üzleti korrektség hiányában úgy teszünk, "mintha". Mintha itt egy fejlett és és a Nyugathoz nemcsak csatlakozó, hanem felzárkózó civilizáció lenne kialakulóban. Nem lehet végigmenni az alagsori sufniboltokkal, a húgyszagú italkimérésekkel, a rozoga garázsokban nyílt kamuvállakozásokkal teli városokban, hogy ne hangzatos és szinte kivétel nélkül angol cégfeliratokkal találkoznánk. Nem szólnék semmit, ha ez általános kelet-európai jelenség lenne. De nem az. A szomszédos országokban is látni angol nyelvű táblákat, reklámokat, de ez a szánalmas és primitív majmolás úgy látszik, főleg minket kapott el. Hát hogy követelhet nagyobb tiszteletet O.V. a magyaroknak, ha magunkat csak annyira becsüljük, hogy vegyes bolt helyett Mini market felirat díszeleg a legkisebb, mára elnéptelenedett falvak nyomorúságos boltjain? Nem rablom tovább az időtöket, de nem állhatom meg, hogy ne Adyt idézzem:" A nagy Humbug nem Európának ártott meg, a hazugságot itthon hitték el."

ditta75 2014.08.21. 12:37:25

Jaj, nagyon hiányoltam egy "Vesszen Trianon!" felkiáltást a végéről! Most komolyan, attól, hogy egy név nem ősmagyar, miért ne lehetne még jó név? (By the way a Márton is latin eredetű, és még mielőtt jön a "de hát ezt a szüleim adták nekem" duma, 18 éves kor felett lehet nevet változtatni, ismerek olyat, aki megtette. Ha ennyire fontos ez neked, hát tessék!)
Nehogy már mások döntsék el, hogy a szülők a gyereküknek milyen nevet adnak. Igen, vannak nagyon hülye nevek, de például a Torna, Eperke és hasonló keresztneveket sokkal durvábbnak érzem, mint hogy valakit Zoénak, vagy Hannának hívnak. (Igen, ezek valóban anyakönyvezhető keresztnevek és vannak még cifrábbak is)
süti beállítások módosítása